"Gradska vlast primitivna, osiona i drska"

Lokalne vesti - Ponedeljak 23.03.2015 - 14:59

Urednik književne zajednice „Borisav Stanković“ u Vranju Miroslav Cera Mihailović saopštio je da je zajednica zatečena „drskošću i osionošću gradske vlasti“ odlukom da ne finansira „Borinu nedelju“.

Mihailović pravi kulturu u trpezariji gradske crkve - foto A. Stojković Mihailović pravi kulturu u trpezariji gradske crkve - foto A. Stojković

Kako je rekao, rukovodioci grada misle da je sve njihova dedovina, te da s toga takve odluke donose u skladu sa svojim poimanjem demokratije i svojim intelektualnim i etičkim kvalitetima.

– Na ovakav gest gradske vlasti kada je u pitanju jedna internacionalna manifestacija, čovek može samo da ostane nem.

Svi vrlo dobro znaju da postoji ugovor između Grada i Književne zajednice iz 2004. godine koji je još uvek validan. O tome svedoče i sve pravosnažne sudske presude koje su u prethodnom periodu donete.

Odluka da se Književnoj zajednici onemugući organizovanje manifestacije je unapred smišljena provokacija za koju misle da je mudra.

Zbog toga ćemo mi pravdu i nadoknadu materijalne i nematerijalne štete ponovo potražiti na sudu – kaže Mihailović.

On dodaje da je ugovor koji je Književnoj zajednici ponuđen od strane Grada potpuno neprihvatljiv.

– Mi smo odmah stavili primedbe na ugovor, jer je taj dokument volja dve strane. To nije izmenjeno i zbog toga nisam želeo da potpišem.

Ovim ugovorom dezavuišu se sve sudske presude donete do sada, jer se gradska vlast opet meša, stavljajući sebe kao suorganizatora.

Oni hoće da politički kontrolišu jednu manifestaciju kulture, što je nedopustivo u civilizovanom svetu.

To što su svim direktorima naredili da nam uskrate gostoprimstvo, još jedan je dokaz njihovog krajnjeg primitivizma, drskosti i osionosti. To je do sada nezabeleženo u celom svetu.

Ako misle da sa takvim ponašanjem idu u Evropu ili bilo gde u svet, to je jednostavno nemoguće.
 

Smešno je da jedan član ponuđenog ugovora kaže da će ako se članovima Gradskog veća ne dopadne neki deo programa manifestacije, Književna zajednica morati da vrati celokupnu sumu novca koja pritom nije ni bila ispisana u ugovoru, već je ostavljeno prazno mesto – priča Mihailović.

On na kraju dodaje da je Književna zajednica ponudila Galeriji Narodnog muzeja novac za iznajmljivanje prostorija Galerije i da je direktor Muzeja to prihvatio, ali da je kasnije javio uredniku da ipak manifestacija ne može da se održava u Galeriji, jer je „tako naloženo iz Gradske uprave“.

Mihailović je najavio „Borinu nedelju“, koja će se održavati u trpezariji Sabornog hrama u Vranju.

Kako je objasnio, deo novca za organizaciju nabavljen je preko sponzora, dok će ostatak Književna zajednica pozajmiti.

Dugovi će, kaže Mihailović, biti vraćeni parama koje zajednica bude dobila od Grada na ime obeštećenja.

autor: Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: