Grafike iz Australije u Vranju

Lokalne vesti - Sreda 16.04.2014 - 21:54

Minijaturni grafički radovi australijske umetnice Kleo Vilkinson, izloženi su u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Grafičarka iz Australije po prvi put u Srbiji izlaže otiske realizovane u klasičnoj grafičkoj disciplini mecotinta.

Radovi u ovoj tehnici izlaze na videlo iz zatvorenosti materije, iz njene prirodne nedefinisanosti i predstavlja igru tame i svetlosti.

Ovladavanje ovakvom manipulacijom vodi u vilinski svet blage igre svetla i senke, što je oduvek bio jedan od osnovnih zahteva likovne umetnosti. Ovi utisci ućutkuju posmatrača i nameću posebnu dozu iracionalnog i nadrealnog.

Slavica Erdeljanović Curk, profesorka likovne umetnosti u Nišu, prilikom otvaranja izrazila je svoje oduševljenje ovom izložbom i tom prilikom kazala da je mecotinta  izuzetno teška kada se radi o umetničkom naboju.

- Mecotinta je izuzetno teška kada se radi o umetničkom naboju ali ne toliko teška kada se radi o samom procesu postanka umetničkog dela.

Tehnika je teška onoliko koliko je teška misao koju nam prenosi autor – rekla je Curk.

Dragan Dejanović, direktor Narodnog muzeja Vranje istakao je da se radi o internacionalnoj umetnici sa bogatim umetničkim i izlagačkim iskustvom i najavio nove izložbe koje će imati senzibilitet posvećen grafici.

Izložba u Galeriji predstavlja nastavak saradnje sa udruženjem „Palanski art“ iz Niša, koja je ostvarena krajem prošle godine izložbom „ Živela umetnost“ u Vranju.

Ove godine Vranjance očekuju još tri izložbe u organizaciji „ Palanski art“ te nas u maju očekuju radovi švedske umetnice Marije Hed kao i južnokorejca Li Seon Ku.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: