Grafitima protiv nasilja

Lokalne vesti - Nedelja 12.06.2016 - 11:24

Učenici srednjih škola iz Vranja u subotu su u organizaciji udruženja „Pokret za jednakost“ izveli akciju crtanja grafita, kao deo projekta borbe protiv nasilja.

Ulepšavanje grada FOTO D. Ristić/OK Radio Ulepšavanje grada FOTO D. Ristić/OK Radio

Tačno u podne, desetak dobro raspoloženih mladića i devojaka, naoružanih  pozitivnom idejom i raznobojnim sprejevima, krenulo je sa oslikavanjem zida na parking garaži kod gradskog parka.

Pored osnovnih smernica za borbu protiv nasilja, mladi ljudi se uče i kako da na nespecifičan način - grafitima dignu svoj glas protiv nasilja, kaže Rosa Drmonjić iz „Pokreta za jednakost“.

- Grafit nije samo nosilac nekog teksta ili slike, već vrlo upečaljiva vrsta javnog obraćanja, posebno zbog svoje trajnosti.

Oni predstavljaju savremenu urbanu umetnost, te u tom smislu treba da budu bliski mladima.

 

Učimo i da razlikujemo "dobre" od "loših" grafita.

Oslikavanje javnih prostora sprejevima u boji rukom autora koji ima stav i estetski osećaj, na specifičan način obogaćuje karakter ulice ili grada i svakako ga treba razlikovati od destruktivnog šaranja i komunalnog nereda
– ističe Rosa Drmonjić.

Akcija se odvijala pod rukovodstvom Sleša, studenta grafičkog dizajna i veterana u oslikavanju vranjskih zidova.

- Tema je prvenstveno vršnjačko nasilje i super je što su se pridružili klinci iz tog doba, koji poznaju problematiku, jer se svakodnevno susreću sa tim problemom.

Ja sam ovde da koordinišem, a oni da crtaju, neki od njih su bili na nekim radionicama, ali većina su početnici i ako bar jednog „zarazimo“ grafitima, to je za mene kul
– kaže Sleš za OK Radio.

Akciju je realizovalo udruženje “Pokret za jednakost” u saradnji sa srednjim školama i uz podršku grada Vranja i Direkcije za izgradnju.  

    

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: