HAN: Fabrika u školskom dvorištu

Lokalne vesti - Ponedeljak 03.10.2016 - 23:05

Vranje - U dvorištu Tehničke škole u Vladičinom Hanu, koja deli zgradu i dvorište sa gimnazijom “Jovan Skerlić”, počela je dogradnja već postojeće fabrike nameštaja “GN komerc inženjering”.

Tehnička škola ugrožena od fabrike u susedstvu? FOTO S. Tasić/OK Radio Tehnička škola ugrožena od fabrike u susedstvu? FOTO S. Tasić/OK Radio

Anonimni izvor OK Radija tvrdi da se deo pogona ove fabrike nalazi u zajedničkom dvorištu ove dve škole.

Takođe, on tvrdi i da fabrika koja se nalazi na dvadesetak metara od učionica ugrožava učenike i nastavnike, jer do njih dopire miris lepka, dim i čađ iz fabričkog dimnjaka.   

- Kako sam dobio informacije, taj deo školskog dvorišta ustvari i nije školski već opštinski, ali to nije smetalo čelnicima iz opštine da dodele ili prodaju ili šta već taj deo dvorišta da se tu proširi fabrika nameštaja.

Na tom mestu ranije je bio magacin R.K. “Beograd”, ali je prenamenom pretvoren u fabriku nameštaja sa sve dimnjakom na dvadesetak metara od prozora školskih učionica.

Tu je i još jedan dimnjak iz njihove kotlarnice koja sagoreva sve i svašta u zimskom periodu i koji se nalazi u visini prozora na drugom spratu škole
- kaže ovaj izvor OK Radija.

On konstatuje da očigledno nikome ne smeta ovakva situacija, iako su se mnogi profesori bunili zbog ovoga.

- Apetiti vlasnika su porasli, pa se krenulo na proširenje i približavanje školskoj zgradi.

Pretpostavljam da se ima i po koja dozvola, samo je pitanje ko je i po čijem nalogu ili plaćanju izdao istu.

Mislim da na 15 metara od škole nigde u Srbiji ne dimi fabrički dimnjak i prašina i lak iz lakirnice
- zaključuje ovaj čitaoc portala OK Radija.

Jedan od vlasnika “GN komerc inženjeringa”  Goran Aleksić, ujedno i član SNS - a i nekadašnji lider URS - a u Vladičinom Hanu, kaže da fabrika nije zauzela ničije zemljište i da je sve urađeno po zakonu.

- Nemam komentar, imam sve potrebne dozvole, a ljudi mogu da pričaju šta hoće - kaže Aleksić.

Direktor Tehničke škole Slađan Đorđević, koji je sa đacima na ekskurziji u inostranstvu, kratko je odgovorio da ne zna tačno čije je pomenuto zemljište, ali da pretpostavlja da je opštinsko.

I Ivica Marković, direktor Gimnazije, takođe je na ekskurziji u inostranstvu.

Ni on ne može sa sigurnošću ništa da tvrdi o ovom slučaju, jer kako kaže, ne zna sve detalje.

- Kad se budem vratio u zemlju, pogledaću tačno o čemu je reč, ovako napamet ne mogu ništa da kažem - kaže Marković.

Radovan Veličković, inspektor za zaštitu životne sredine u opštini Vladičin Han, kaže da do sada nije bilo prijava  vezanih za rad “GN Komerca”.

- Prvi put čujem za tako nešto, nismo bili obavešteni o tome, izaći ćemo na teren da utvrdimo da li stvarno otrovi ugrožavaju normalno funkcionisanje nastave - kaže Veličković.

Ljiljana Mujagić, rukovodilac Odeljenja za urbanističke poslove pri opštini Vladičin Han, pojašnjava da objekat u kome je fabrika već ima potrebnu upotrebnu dozvolu koju je dobio kao deo R.K. “Beograd”.

Za deo koji je u međuvremenu dograđen, podnet je zahtev za ozakonjenje, koji još uvek nije rešen, jer je u postupku -  kaže Mujagićeva.

Lider hanskih naprednjaka i aktuelni predsednik opštine Goran Mladenović, nije bio dostupan za komentar ovog slučaja i eventualne uloge SNS - a u čitavom slučaju.
 

 

 

 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: