HAN: Omasovljenje sporta kao prioritet

Lokalne vesti - Subota 22.10.2016 - 23:25

Vranje - Prioritet Sportskog saveza u Vladičinom Hanu je omasovljenje i razvoj školskog sporta, kao i održavanje postojeće infrastrukture, kako bi se u nerdnom periodu izdvojili sportisti koji su ponikli u ovdašnjim klubovima, poručuje Avram Stanojević, predsednik ove organizacije.

Stanojević FOTO OK Radio Stanojević FOTO OK Radio

OK RADIO: Koliko je novca iz ovogodišnjeg budžeta opštine Vldaičin Han odvojeno za sport, i da li je to dovoljno ili nedovoljno za funkcionisanje postojećih  klubova  i sporta uopšte?

 

STANOJEVIĆ: Najnovijim rebalansom budžeta opštine, povećana je visina sredstava za finansiranje sporta, i to sa 12,8 na 16,6 miliona dinara.

 

Do sada je od tih para realizovano preko 70 odsto. Teško je reći da li je to dovoljno za funkcionisanje sporta, a procenu  o tome vrše skupštinske službe.

 

Koliko je klubova koji se finansiraju iz budžeta opštine, i za šta još pored njih, ide novac opredeljen za sport?

- U Hanu ima 11 klubova  u takmičarskom sportu, a preko Sportskog saveza se finansira masovni sport, rekreativni i školski sport.

 

Da li je je opravdana tvrdnja da je Vladičin Han grad sporta, uzimajući u obzir sredstva koje se izdvajaju za funkcionisanje sporta, klubove u takmičasrkom sportu kao i infrastrukturu kojom raspolaže?

 

- Na nivou Srbije oko pet odsto budžetskih  sredstava se prosečno izdvaja za razvoj sporta. Opština Vladičin Han se nalazi na nivou od oko dva odsto.

 

Sa tog stanovišta gledano mi smo na niskom nivou izdvajanja, ali gledajući nivoo u kom se klubovi takmiče, kao i troškove takmičenja, mislim da se nalazimo oko zadovoljavajućeg nivoa, ali nikad nije dosta, pa uvek može više para za sport.

 

Gledajući trenutne rezultate klubova, u ovom trenutku se teško može reći da je Vladičin Han grad sporta. Mereno postojećom infrastrukturom, koja je zadovoljavajuća, a koja nije dovoljno ni iskorišćena, mi jesmo grad sporta. Podsetiću imamo jedan od najbolje uređenih i najfunkcionalnijih  sportskih terena na jugu Srbije, sa olimpijskim bazenom.

 

Tu su stadion, sportska hala, košarkaški, rukometni, odbojkaški i teniski tereni, pa zatim tereni sa veštačkom travom za fudbal. Takođe, treba izdvojiti i sportski centar, kao i mnoga manja igrališta u drugim delovima grada i ravničarskim selima.

 

Svi ti tereni su i u zimskoj i letnjoj sezoni poluprazni. Sada preduzimamo nešto preko Sportskog saveza kako bi se sportske hale u zimskom periodu iskoristile više za rekreativni sport. Utvrdili smo raspored korišćenja hala, i to besplatno.

 

Prema rezultatima ostvarenim u prošloj godini koji klub je najuspešniji i koji se posebno izdvaja što se tiče ostvarenog napretka?

- Svi klubovi su negde u trećem nivou takmičenja, to nije ni previsok, ni prenizak nivo, i mislim da baš odgovara Hanu iz više razloga.

 

Naš prioritet je, ne uspeh u takmičenju, već masovnost sporta. Iz te masovnosti, siguran sam, da će proisteći i kvalitet.

 

Međutim, do sada se radilo na drugi način, jer su u takmičarskom sportu angažovana lica sa strane, plaćani su troškovi.

 

Sada vodimo neku drugu politiku, i nadamo se da će takav pristup iznedriti  nove mlade asove iz Vladičinog Hana.

 

U Hanu je „patentiran“ prvi srpski kolektivni sport, vilbal. Ima li šanse da dobije nacionalni značaj i šta opština preduzima po pitanju promocije ovog sporta?

 

- Koliko sam upoznat vilbal još uvek zvanično nije „patentiran“ jer postoje neki zakonski problemi.

 

Predsedbnik opštine Goran Mladenović je baš zainteresovan za tu promociju i registraciju. Sa idejnim tvorcima ovog sporta bio je kod ministra Vanje Udovičića.

 

Međutim, koliko sam informisan, njegov odgovor nije baš ohrabrujući.  

 

Verujem da će se problem rešiti, i da će ta ideja zaživeti u praksi, ali Sportski savez tu ne može ništa da pomogne, ali naravno neće ni praviti nikakve smetnje.

 

Ali iz svog iskustva znam da kao novi sport vilbal može biti plasiran na svetskom nivou samo uz  jaku podršku političkih i ekonomskih moćnih ljudi.

 

Pitanje je da li bi i sam Novak Đoković to mogao to da uradi, jer je veoma to krupan zalogaj.

 

Sa druge strane imamo neke kvazi sportove, koji nisu olimpijski, a za koje se izdvajaju značajna sredstva. Kako su oni uspeli da se nametnu?

 

- To je centralno pitanje oko finansiranja sporta. U mnogim granama sporta došlo je do ličnih, a potom i grupnih sukoba.

 

Takve interesne grupe formiraju sopstvene saveze sa pet šest klubova i to proglašavaju sportskim takmičenjima.

 

Ti savezi nisu priznati od strane Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije, i kao takvi ne bi trebalo da se finansiraju iz budžetskih sredstava.

Međutim, to sve zavisi od opštine do opštine, da li mće to da prihvati i da finansira. U Hanu se i takvi sportovi finansiraju iz budžeta.

 

Pored postojećih terena, planiraju li se nove investicije vezano za sportsku infrastrukturu?

 

- Ne planiramo ništa novo da gradimo, jer već imamo dobre postojeće terene. Naš zadatak je da se to dobro održava i koristi.

 

Koji su problemi u funkcionisanju sporta, imajući u vidu  to da se većina klubova još uvek vode kao udruženja građana?

 

- Nedostatak para nije problem u ovom trenutku u Hanu, jer se izdvajaju značajna sredstva.

 

Sport u Hanu bije loš glas, i to potpuno opravdano, jer je u prošlosti bilo dosta afera, zakulisnih radnji i sličnih pojava.

 

Vratiti poverenje je teško, ali i nije neizvodljivo. Krenuli smo sa novim načinom finansiranja sporta, jer klubovi direktno ne dobijaju sredstva, nego preko Sportskog saveza, a ne uskraćuju im se troškovi funkcionisanja.

 

Na takav način niko ne može da vrši manipulacije.

 

Da li je razvoj sporta, način za razvoj Vladičinog Hana?

 

- Upravo tako, jer je i država dala prioritet sportu. Zdrav čovek je zdrav roditelj, osoba koja radi i tako dalje.

 

Održavanje takmičenja pokreće uslužne delatnosti i privredu.

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane opštine Vladičin Han u okviru medijskog projekta. Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav opštine Vladičin Han.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: