HAN: Sve više nasilja u porodici

Lokalne vesti - Subota 09.01.2016 - 10:54

U toku 2015. godine Osnovnom javnom tužilaštvu u Vladičinom Hanu podneto je 59 krivičnih prijava zbog nasilja u porodici.

Ilustracija FOTO Guliver/Getty Images/Thinkstock Ilustracija FOTO Guliver/Getty Images/Thinkstock

Istovremeno, sudski organi nasilnicima su odredili šest uslovnih kazni, sedam osoba je dobilo zatvorske kazne, najduže sedam meseci i izrečena je jedna novčana kazna od 20.000 dinara.

- Ovo javno tužilaštvo pokriva područje tri opštine: Vladičin Han, Surdulica i Bosilegrad.

Praksa pokazuje da je vrlo čest uzrok alkoholizam, a na prvom mestu žrtve su žene, tačnije supruge, zatim roditelji a najmanje deca - kažu u hanskom tužilaštvu.

Iskustvo pokazuje da su žene najčešće te koje trpe zlostavljanje u porodici.

- Mi imamo dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad i policijom i u takvim slučajevima, kada god ima uslova za pritvor nasilnika, određujemo ga.

Međutim, često dolazimo u situaciju da žrtve ne žele da svedoče, ne žele da se podvrgnu lekarskom pregledu da bi se utvrdila težina povreda pa tu ni pravosudni organi ne mogu mnogo.

I u slučajevima kada neko trpi psihičko nasilje, o tome ne želi da posvedoči niko iz njihove sredine
- kažu u Tužilaštvu.


Zbog svega toga celokupno društvo bi trebalo žrtvama da pomogne da finansijski budu nezavisne jer im smeštaj u sigurnim kućama, pruža samo privremeno rešenje.

Stručnjaci već godinama upozoravaju da je teška ekonomska situacija "okidač" za nasilje u porodici.

Kada se porodica suoči sa gubitkom posla nekog od članova, to joj ugrožava egzistenciju, što prouzrokuje i niz problema pa često i odavanje piću - najčešće glave porodice.

Kako su žene još uvek, u našem društvu, ekonomski zavisne, one su neretko i prve na udaru nasilnika.

Upravo zbog toga nemaju gde da odu a time i ni da obezbede osnovne uslove uslove za život sebi i deci. Što se tiče nasilnika, ne postoje pravila - među njima su ljudi svih starosnih struktura i obrazovanja.

Lj.. Pavlović/Novosti
 

Novosti, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: