HAN: Zemlju smo dali za ambulantu, ne za kuće!

Lokalne vesti - Ponedeljak 17.10.2016 - 23:07

Vranje - Meštani Prekodolca, najvećeg sela u opštini Vladičin Han, ne slažu se sa odlukom lokalne samouprave da na parceli na kojoj se nalazi ambulanta budu izgrađene i kuće iz programa socijalnog stanovanja.

Zgrada ambulante zarasla u korov. Foto: vladicinhan.org.rs Zgrada ambulante zarasla u korov. Foto: vladicinhan.org.rs

Prema navodima članova Saveta MZ,  nekoliko porodica iz ovog sela je osamdesetih godina prošlog veka bez ikakve nadoknade ustupilo zemljište MZ, kako bi tu bila sagrađena ambulanta.

Ambulanta je sagrađena, funkcionisala je, ali je 2002. godine zatvorena.  U periodu od njenog zatvaranja, pa do danas bilo je najava da će ponovo profunkcionisati ili biti prenamenjena, no međutim do toga još uvek nije došlo.

Lokalna samouprava je u saradnji sa organizacijom „Help“, donela odluku da uz zgradu ambulante budu sagrađene kuće za ljude iz Vladičinog Hana, koji su ostali bez svojih domova  u poplavama koje su ovo mesto pogodile pre dve godine.

Maja Stevanović, članica Saveta MZ Prekodolce, kaže da se meštani izričito protive ovakvoj nameri opštine, jer su kaže njihovi dedovi dali zemljište za ambulantu, a ne za kuće i stanove.

- Nekoliko porodica iz Prekodolca je dalo zemlju da se sagradi ambulanta, a ne za to da se sada grade kuće za stanovanje na tom mestu.

Iz opštine kažu da će uz pomoć „Helpa“ sagraditi kuće za ljude koji su bili poplavljeni, ali selom kruže priče da će tu biti smešteni i azilanti.

Naše protivljenje nema veze sa tim što su to kuće za poplavljene Rome, jer u samom Prekodolcu već živi nekoliko stotina Roma, već negodujemo zbog toga što hoćemo da tu bude samo ambulanta, a neka opština nađe drugu lokaciju za kuće
- poručuje Stevanovićeva.

Sa druge strane, Vladimir Kostić, zamenik predsednika opštine Vladičin Han, kaže da je pomenuto zemljište u vlasništvu opštine, kao i da će u perspektivi ambulanta ponovo raditi, ali i da će se uz nju graditi kuće iz programa “Helpa“.

- U zgradi neće biti ništa drugo, osim ambulante, u nekoj perspektivi. Na parceli na kojoj se nalazi zgrada ambulante, izgradićemo pet stambenih objekata, sa devet stambenih jedinica, za potrebe onih čije su kuće stradale u polplavama početkom 2015. godine.

Sredstva su obezbeđena od strane EU, a projekat će realizovati organizacija“Help“ u saradnji sa opštinom Vladičin Han.


Razgovarao sam sa ljudima iz Prekodolca, a ono što sam u Katastru video je da se ta parcela vodi na ime opštine.

Istorijat kretanja tog zemljišta, ne znam, ali to može da se proveri u Katastru.

Ispoštovali smo sve zakonske procedure, imamo i građevinsku dozvolu, tako da ćemo graditi te stambene jedinice
- najavljuje Kostić.

Parcela na kojoj se nalazi ambulanta je  u neposrednoj je blizini osnovne škole i vrtića.

Meštani Prekodolca najavljuju proteste ukoliko opština istraje u svojoj nameri.

 

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane opštine Vladičin Han u okviru medijskog projekta. Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav opštine Vladičin Han.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: