Heavy prasak vranjskih Cardinala

Lokalne vesti - Sreda 21.10.2015 - 09:26

Cardinal Point u bukvalnom prevodu znači jedna od četiri glavne tačke na kompasu, a ta tačka tačka u slučaju mladog benda iz Vranja je Jug, kao geografska i muzička odrednica.

Cardinal Point: Lokomotiva sa Južne pruge Cardinal Point: Lokomotiva sa Južne pruge

Momci praše bez pardona i umesto tugovanki sa Južne pruge isporučuju porciju žestokog rokenrola. Ukoliko imate merak da slušate glasnu i energičnu muziku, dobićete i sevdah u vidu oštrih heavy rifova, strastvenih vokala i kompaktne ritam sekcije.

 Jug kao muzička odrednica u slučaju Cardinal Pointa vezana je za podvarijantu američkog roka, tzv. Southern rock, čiji su utemeljivači legendarni Allman Brothers Band. Iako su Vranjanci izabrali više heavy zvuk, svirka je ekonomična, nema preterivanja i besomučnih solo deonica.

Momci zvuče prilično američki i, da su kojim slučajem odrastali u npr. Južnoj Karolini umesto u južnoj Srbiji, možda bi se utopili u moru dobrih američkih bendova. Ovako, u našim uslovima, to je kvalitet više.

Debi album CP "Spit On Trust And Reliance" pojavio se krajem septembra. Sama činjenica da su momci rešili da objave CD u epohi sumraka diskografije dostojna je poštovanja. A nastavak je još bolji.

Omot (sa stilizovanim kompasom ukomponovanim u logo), svirka, produkcija i opšti utisak su na visokom nivou, pogotovo kada je reč o debi izdanju.


Cardinali su rešili i  da stvar maksimalno profesonalizuju, pa je album dostupan preko svih digitalnih dowload/streaming servisa. kao što su Amazon, iTunes, Deezer, Spotify i You Tube.

Prve povoljne ocene o izdanju već su izrečene i napisane na specijalizovanim portalima, što će reći da je album izazvao zasluženu pažnju u "struci", pa je sad na publici da da svoj sud.

A publike za ovakvu svirku ima, naročito što Vranjanci ambiciozno ciljaju na mnogo šire prostore od ovih naših južnih. Bend se već predstavio na nekoliko respektabilnih festivala u regionu, a na Belgrade Demo Fest-u i Jelen Demofest-u u Banja Luci su osvajali i nagrade.

Činjenica da je ovaj album prvo, pravo, zvanično dugosvirajuće izdanje nekog rok benda iz Vranja (ako ne računamo grupu Nežni Dalibor koja je do albuma stigla nakon što je rodni grad zamenila prestonicom), posebna je priča i više govori o drugim rok muzičarima iz grada nego o momcima iz Cardinal Pointa.

Na kraju, ako ostanemo u terminologiji pa lokalnu muzičku scenu nazivamo južnom prugom, postoji dobra šansa da grupa Cardinal Point bude njena lokomotiva.

Ukrcajte se u voz. Kupite ili bar preslušajte ovaj album i dođite na neku njihovu svirku. Nemojte da voz ode. Ko zna kad će sledeći.

 

Dejan Ristić

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: