HIRURŠKI BLOK, kako dalje?

Lokalne vesti - Nedelja 14.08.2016 - 22:05

Paralelno sa formiranjem nove Vlade Srbije trebalo bi da krene i intenziviranje aktivnosti usmerenih ka završetku novog Hirurškog bloka Bolnice u Vranju, najavljeno je iz više institucija koje su uključene u realizaciju ovog kapitalnog projekta ne samo za Vranje, veći čitav region.

Hirurrški blok, ima li nade? FOTO D. Dimić/OK Radio Hirurrški blok, ima li nade? FOTO D. Dimić/OK Radio

Krajem prošle godine predstavnici Grada Vranja i Zdravstvenog centra najavili su završetak izgradnje nove Bolnice u Vranju za dve godine, nakon što je UO EVROPSKOG PROGRES-a ovaj projekat podržao sa 2,8 miliona evra.

Ukupna vrednost  završetka izgradnje novog Hirurškog bloka od 6.000 kvadrata, koja će biti regionalnog karaktera, iznosi blizu 4,6 miliona evra.

Za konačan završetak radova na Hirurškom bloku, tada je najavljeno, da će Ministarstvo zdravlja izdvojiti 495.000 evra, dok će kompletnu infrastrukturu urediti Grad Vranje i za te namene potrebno je oko 282.000 evra.

Ministarstvo zdravlja će učestvovati takođe i u opremanju Bolnice izdvajanjem sume od milion evra.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, pojašnjava da Grad Vranje svoje obaveze na ovom projektu izmiruje  po planu.


- Grad ima obavezu infrastrukturnog uređenja. Završen je potporni zid, pristupna saobraćajnica je iznivelisana, s tim što neće da se asfaltira dok se ne unesu teške aparature za sam Hirurški blok.

Takođe, ostalo je da se uradi vodovodna i kanalizaciona mreža i da se poveže Hiruški blok na vodovod i kanalizaciju.

Sa Ministarstvom zdravlja bi trebalo da iskoordinišemo i nabavku opreme
-  najavljuje Milenković.

I Miroljub Stanković, gradski većnik zadužen za zdravstvo, kaže da lokalna samouprava u slučaju izgradnje novog Hirurškog bloka, redovno ispunjava sve obaveze koje su dogovorene u prethodnom mandatu.

- Lokalna samouprava je zadužena za infrastrukturne radove, da bi EU PROGRES mogao da uplati tu sumu za završetak Hirurškog bloka.

Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja bi trebalo da daje garant za nabavku opreme
- kaže Stanković.

 

Upravnik Opšte bolnice u Vranju Zvonimir Đorđević podseća da je izgradnja Hirurškog bloka od velikog značaja za ZC Vranje, i za čitav region.

- Da bi mogla da se sređuje unutrašnjost zgrade, lokalna samouprava mora da sredi prateću spoljnu infrastrukturu, i to se uveliko radi.

To je projekat Ministarstva zdravlja, a lokalna samouprava pomaže time što je  preuzela taj urbanistički deo.


Lokalna samouprava nije učestvovala u pregovorima sa EU PROGRESOM oko izgradnje Hirurškog bloka, već samo ZC Vranje - podseća Đorđević.

Nova zgrada Hirurškog bloka obuhvatiće odeljenje Hirurgije, šest operacionih sala, Intenzivnu negu, Stacionar, Porodilište, Patologiju i savremeno PTO Odeljenje.

Radovi na izgradnji novog Hirurškog bloka počeli su 2005. godine i do sada je za ove aktivnosti utrošeno oko sedam miliona evra.

 

Do 2017. godine, prema ranijim najavama svih onih koji su uključeni u realizaciju ovog projekta, trebalo bi srediti zgradu i njenu okolinu.


 Ali, tu će nastati novi problem, na koji se u vranjskom zdravstvu ukazuje već duže vreme, a to je nedostatak lekara specijalista.

Prema navodima iz menadžmenta ZC - a, od 198 lekara koji rade u ZC - u, 98 će u narednih pet godina biti penzionisano.

Otvaranjem novog Hirurškog bloka u Vranju, koji bi trebalo da  prve pacijente primi do kraja 2017. godine, stvaraju se i mogućnosti za mlade lekare, za nove specijalizacije i subspecijalizacije.

Aktuelni menadžment ZC-a više puta je najavljivao da se mora  krenuti  sa aktivnostima i edukacijama, kako za nekoliko godina ne bi bili u situaciji da uprkos novoj zgradi Hirurškog bloka, nema lekara koji će tu da rade.

Goran Stanković, pomoćnik direktora ZC - a, pojasnio je  ranije da sam operacioni blok  buduće regionalne Bolnice dozvoljava ovo, što nije standardna procedura u dodeli specijalizacija.  

 

- Kada dobijete ovakav blok, to omogućava da profesori dolaze da edukuju doktore u Vranju, umesto da se doktori šalju u veće centre.

Uslovi savremenih operacionih sala, intenzivne nege i tehničkih mogućnosti koje  će dati jedana ovakva bolnica,  biće dovoljan razlog da  profesori dolaze u Vranje.

Doktori će moći ovde, po odeljenjima, da se edukuju, umesto da ih šaljemo pojedinačno u veće medicinske centre
- najavljuje Stanković.

On je pojasnio i da zahvaljujući informacionim centru, koji će biti postavljen, komunikacija sa velikim medicinskim centrima biće olakšana, biće smanjen odlazak lekara iz Vranja u te centre i omogućen dolazak vrhunskih stručnjaka u Vranje.
 
Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: