HIV 60 godina LIDER U PROIZVODNJI ĐONOVA

Lokalne vesti - Utorak 10.10.2017 - 12:54

“Hemijska industrija Vranje” obeležava 60 godina postojanja i rada kao najveći proizvođač đonova i donjih delova obuće ne samo u Srbiji već i na Balkanu.

Od Od

Ujedno, pored 60. rođendana, u HIV-u obeležavaju i 10. rođendan preduzeća “Kenda farben Balkan”, koje je osnovano u godinama posle privatizacije 2004. godine.

Rade Novković, generalni direktor HIV-a, podsetio je na to da je fabrika počela sa radom prvobitno kao preduzeće za preradu kostiju, kao i da je to bilo prvo posleratno industrijsko preduzeće u Vranju.

- Za period posleratne industrije zemlje koštana mast, ulje, koštano i kožno tutkalo, kao i želatin bili su bazni proizvodi za mnoge industrijske grane.

Nekoliko godina kasnije, fabrika je dobila ime “Koskara”, a stariji stanovnici Vranja je pamte po neprijatnom mirisu kože i kostiju, koji se odavde širio gradom.

Posle 12 godina “Koskara” menja ime u HIV, a program proizvodnje podiže na znatno viši tehnološki nivo
- kaže Novković.

U periodu tranzicije HIV je bio jedno od retkih preduzeća u Vranju koje je preživelo, kada je 2004. godine privatizovan od strane multinacionalne italijanske kompanije “Kenda farben”.

- Pojas spasa za HIV bila je privatizacija, kada je sa 67 odsto kapitala većinski vlasnik postala “Kenda farben”.

Pre deset godina sa ovom kompanijom smo formirali zajedničko preduzeće za proizvodnju najkvalitetnijih lepila za obućarsku i drvnoprerađivačku industriju.

Za proteklih 60 godina HIV je na tržište plasirao oko 50 miliona donjih delova obuće, dok je “Kenda farben Balkan” proizvela, blizu 4.000 tona lepila
- navodi Novković.

Proizvodi ova dva preduzeća pored tržišta Srbije prisutni su i u Italiji, Bugarskoj, Albaniji, Sloveniji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Pored već ostvarene saradnje sa “Geoksom”, planovi u HIV - u  su da ona bude proširena i podignuta na viši nivo, što će značiti proširenje proizvodnje i upošljavanje novih radnika.

- To će biti ponovno rađanje HIV-a, preporod, ali će  značiti i nove investicije i ulaganja sa naše strane, kako u mašine i proizvodne kapacitete, tako i u edukaciju ljudstva.

Trenutno imamo 85 zaposlenih, a prosečna zarada u preduzeću je 35.000 dinara, koja se isplaćuje redovno.

Od ukupne realizacije poslova 60 odsto je bio izvoz, koji je ove godine u odnosu na isti period prošle povećan za osam odsto
- dodaje Novković.

Menadžment HIV- a najavljuje povećanje izvoza i u narednom periodu, ali i nova ulaganja, a jedno od prvih je i proširenje skladištenih kapaciteta, za čiju izgradnju će biti potrebno 150.000 evra.
 

    

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: