HOTEL VRANJE: Stečaj ili spas?

Lokalne vesti - Sreda 28.10.2015 - 12:08

Sudbina Hotela Vranje i drugih objekata Ugostiteljskog preduzeća (UP) na koje je početkom maja stavljen katanac zbog nemogućnosti da servisiraju vlastita dugovanja i dalje je neizvesna.

Hotel, pust i prazan FOTO D. Dimić Hotel, pust i prazan FOTO D. Dimić

Delegacija Grada u više navrata se susretala sa ljudima iz Republičke direkcije za imovinu i Ministarstva privrede u vezi sa vlastitom inicijativom za preuzimanje osnivačkih prava nad UP Vranje od strane lokalne samouprave, ali su se sva nadanja izjalovila.

Takođe, u nekim krugovima najavljivani stečaj nije se dogodio.

Gradski pravobranilac Dragan Mihajlović kaže za OK portal da se ispostavilo da vlasnička prava nad ovim preduzećem nisu preneta na Republičku direkciju za imovinu, već se kao vlasnik i dalje vodi Privredno društvo za ugostiteljstvo, turizam i usluge Vranje d.o.o.

- A kako je njihov osnivač Republika Srbija, odnosno Ministarstvo privrede, celokupna imovina je državna. Dakle, za sva pitanja je nadležno ministarstvo koje se ne oglašava i stvari su na mrtvoj tački - navodi Mihajlović.

U neformalnim razgovorima sa ljudima iz lokalne samouprave Vranja ljudi iz Direkcije za imovinu predlagali su uvođenje stečaja kao „najbolje rešenje“ za UP Vranje. Iz Direkcije, međutim, nemaju osnova da pravno delaju.

- Direkcija ne upravlja imovinom i udaljila se od rešavanja pitanja sudbine preduzeća. Loptica je prebačena na Ministarstvo privrede, a oni se ne oglašavaju - kaže Mihajlović.

Gradski većnik za privredu i ekonomiju Perica Janković otkriva da je Grad predlagao državi da otpiše sva svoja potraživanja prema vranjskom ugostiteljstvu.

U tom slučaju i lokalna samouprava bi oprostila dugove UP Vranje i preuzela preduzeće.

- Nudili su nam dopisom iz Vlade Srbije da preuzmemo vlasništvo, ali sa svim dugovanjima. To je neprihvatljivo. Reč je o velikom teretu koji bi ugrozio funkcionisanje grada.

Opraštali su Simpu, Jumku, mogu i ugostiteljstvu. Mi smo dali naše predloge, ali odgovora nema. Čujem da se u UP već raznosi neka imovina, nameštaj.

Interes je da objekti ne propadaju i da preko šezdeset radnika preduzeća radi. Nama su potrebni ovakvi smeštajni kapaciteti koji mogu da doprinesu razvoju grada - kaže Janković.

Grad, inače, ima višemilionska potraživanja prema ovom preduzeću, ali zbog blokade računa dosad nije mogao da ih naplati.

Prema podacima sa veb-sajta Narodne banke Srbije, u ovom momentu svi računi UP Vranje nalaze se u finansijskoj blokadi na iznos od 92,8 miliona dinara.

Ukupne obaveze po dugovanjima na kraju 2014. iznosile su im 98 miliona dinara. Najveći deo otpada na poreski dug.

Ako se uračunaju i dugovanja iz ove godine, procenjuje se da je ukupan dug oko 140-150 miliona dinara.

UP Vranje postoji od 1948 godine. U najboljim danima raspolagalo je sa oko 350 ležaja i preko 5.000 sedećih mesta u svojim objektima.

U imovinu preduzeća ulaze nekretnine na atraktivnim lokacijama - osim hotela u centru grada i motela kraj autoputa tu su Zanatski dom, Ćoška, a u Vranjskoj banji Vila Balkan, restorani Kosovo i Srbija.

Ukupno oko 50.000 kvadrata zemlje i tridesetak objekata. Sunovrat ovog nekada uspešnog preduzeća kulminirao je zatvaranjem svih objekata 5. maja 2015. godine kada im je zbog dugovanja prema EPS obustavljena isporuka električne energije.

Dejan Dimić

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: