I Vranje osniva LAF

Lokalne vesti - Četvrtak 13.10.2016 - 22:53

U Vranju je u četvrtak organizovana panel diskusija na temu implementacije Lokalnog plana za borbu protiv korupcije i formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF).

Na panelu su učestvovali predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) i Lokalnog antikorupcijskog foruma iz Niša, kao i funkcioneri lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem i članovima Gradskog veća.

Gradonačelnik je na otvaranju rekao da smo svi svesni koliko je korupcija veliki problem za državu i društvo i koliko je štetno njeno dejstvo na politički, ekonomski i kulturni ambijent.

- Za razliku od državnog nivoa, na lokalnom se nismo pomerili sa polazne tačke, iako je lokalni plan za borbu protiv korupcije usvojen još 2015. godine.

Zato je naš zadatak da u narednom periodu pokrenemo implementaciju plana u našem gradu, čija je osnovna mera osnivanje LAF-a, kao automnog institucionalnog okvira za kreiranje, realizaciju i praćenje borbe protiv korupcije na lokalu.

LAF će biti sastavljen od predstavnika civilnog društva, medija, akademske zajednice i preduzetnika, dok će ciljne grupe biti organi i institucije lokalne samouprave, javna preduzeća, političke stranke, organizacije civilnog društva i mediji
– najavio je gradonačelnik.

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) je naglasio da je borba protiv korupcije u Srbiji pitanje opstanka države.

- Jasan indikator za ovu tvrdnju je to da je po listi „Transparency Internationala“, ma koliko gradila institucije i donosila zakone, Srbija i dalje država sa sistemskom korupcijom, koja prosto tera ljude iz zemlje.

Naša istraživanja jasno pokazuju da je korupcija nešto što kvalitet naših života, naša prava, potrebe i interese dovodi u pitanje i želim da naglasim da to nije samo priča da je lekar uzeo 100 evra.

To je samo jedan od nivoa i posledica jednog nereformisanog sistema koji mi reformišemo već poslednjih 25 godina, što za posledicu ima to da je korupcija za mnoge ljude rešenje, a ne problem
– rekao je Gavrilović.

On je istakao i da su mladi u najvećem riziku, da svaka lokalna samouprava mora uraditi plan integriteta, a osvrnuo se i na uzbunjivače i njihovu ulogu u borbi protiv korupcije.

Miodrag Škundrić iz Agencije za borbu protiv korupcije  je konstatovao da je Vranje već načinilo dva velika koraka, a to su usvojeni dokumenti i politička volja da se oni sprovedu.

- Mi živimo u društvu u kome caruje korupcija, a to mogu da menjaju ljudi koji ga vode.

Nama predstoji da svi gradovi i opštine u Srbiji usvoje antikorupcijske dokumente i da se naprave modeli implementacije, koji će morati da se sprovode već od sredine naredne godine
– naveo je Škundrić.

Valentina Krstić, članica niškog LAF-a i prvi uzbunjivač u ovom gradu je govorila o iskustvima ovog tela, koje je navedeno kao primer dobre prakse borbe protiv korupcije na lokalnom nivou.

- Kada sam 2010. godine krenula u rad sa korupcijom, mnogo manje se pričalo o tome.


Korupcija nije samo „plava koverta“, već je to i zloupotreba službenog položaja, sukob interesa, nezakonite javne nabavke i sve to šteti društvu.

Svako stavljanje ličnih i partikularnih interesa iznad opštih i društvenih je korupcija
– rekla je Valentina Krstić.
 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: