IN MEMORIAM: Nema više LELE VRANJANKE

Lokalne vesti - Petak 16.09.2016 - 21:12

U Vranju je petak, u 82. godini, posle teške bolesti, preminula Jelena Đorđević, među ljubiteljima srpske narodne muzike poznata kao „Lela Vranjanka“ iz istoimene pesme.

Jelena Đorđević FOTO V. Pešić Jelena Đorđević FOTO V. Pešić

Jelena Đorđević ili Lela Numerka, kako su je u Vranju zvali, bila je inspiracija poznatom kompozitoru Draganu Tokoviću da, nakon jednog slučajnog susreta, ispeva ovaj kafanski evergrin.

Pesmu je 1974. godine snimio čuveni pevač vranjskih pesama Staniša Stošić i učinio je besmrtnom.

Mnogi još uvek „Lelu Vranjanku“ smatraju izvornom vranjskom narodnom pesmom, iako se zna autor kompozicije, ali je žena koja je bila inspiracija za nju, dugo ostala nepoznata široj javnosti.

Jelena Đorđević je ceo svoj život provela u Vranju, a u penziju je otišla kao radnica ovdašnje Duvanske industrije, sadašnjeg BAT-a.

Za javnost je retko i nerado govorila o svojoj ulozi muze kompozitora Tokovića,  jer ga je, kako je govorila, videla samo dva puta u životu i među njima nije nikada bilo nikakve romanse.

Jelena Đorđević je važila za jednu od najlepših Vranjanki svog vremena, pa nije čudo da je njena lepota dirnula poznatog kompozitora da napiše pesmu koja i nakon 40 godina od nastanka pleni pažnju novih generacija i važi za svojevrsnu himnu Vranja.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: