IN MEMORIAM: Snežana Radivojević Petrović

Lokalne vesti - Ponedeljak 16.05.2016 - 14:07

Vranje - Snežana Radivojević Petrović, upravnica Galerije Narodnog muzeja, tragično je stradala u ponedeljak u Beogradu.

Snežana Radivojević Petrović; Foto: vranje.org.rs Snežana Radivojević Petrović; Foto: vranje.org.rs

Snežana Radivojević Petrović je rođena u Vranju, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju.

Studije istorije upisala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je diplomirala 1984. godine kod profesora Andreja Mitrovića.

Nakon završetka studija zaposlila se u Narodnom muzeju u Vranju 1985. godine kao kustos pedagog.

Prvi put je imenovana za direktora Narodnog muzeja u Vranju 1993. godine i tu je dužnost obavljala do 2007. godine, kada je prešla na mesto upravnika Galerije Narodnog muzeja.

U periodu dok je bila direktorka Narodnog muzeja, obnovljena je zgrada Haremluka 1993. godine, osnovana Galerija muzeja 1995. godine, zbirka istorije umetnosti, pokrenuta su mnoga arheološka istraživanja i intenzivna izlagačka delatnost, a Muzej je obogaćen mnogobrojnim eksponatima i kolekcijama poput novca Derona i novca rimskih imperatora iz „Pribojske ostave“.

Bila je recenzent i glavni i odgovorni urednik mnogih stručnih i naučnih izdanja. Dobitnica je više nagrada za doprinos radu u kulturi.

Kao stručnjak i kao čovek ostavila je neizbrisiv trag u kulturi grada Vranja i Narodnom muzeju.

Snežana Radivojević Petrović smrtno je stradala u ponedeljak, 16. maja, u stanu svoje ćerke u Beogradu, od ruke svoga supruga Miroljuba Petrovića, pod još nepotpuno razjašnjeniim okolnostima.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: