Iz Vranja si? PLAĆAJ ŠKOLARINU!

Lokalne vesti - Nedelja 23.04.2017 - 09:50

Vranje - Dodelu diploma na bujanovačkom odeljenju Ekonomskog fakulteta Subotica obeležio je protest studenta kojima nije omogućen upis zimskog semestra dok retroaktivno ne plate školarinu.

Sa dodele diploma u Bujanovcu FOTO FB Sa dodele diploma u Bujanovcu FOTO FB

Studenti sa teritorije Preševa, Bujanovca i Medveđe oslobađeni su određenog dela školarine, dok ostali studenti, uglavnom iz drugih gradova sa juga Srbije, moraju da plate školarinu, zbog čega oni protestuju i traže zaštitu svojih prava od strane nadležnih institucija.

Savet fakulteta je svoju odluku obrazložio sagledavanjem ekonomske situacije u ove tri opštine, a sve sa ciljem podizanja nivoa obrazovanja, a na predlog nadležnih institucija.

Nezadovoljni studenti, međutim, tvrde suprotno.

- Odlukom Saveta fakulteta 140 studenata  oslobođeno je plaćanja školarine, dok je 21 student, sa prebivalištem na jugu Srbije i Kosovu školarinu mora da plati ukoliko želi da nastavi studije.

Ukoliko bi se ova odluka sprovela, ovo bi bili jedini studenti sa juga Srbije koji bi platili školarinu na odeljenju ovog fakulteta u Bujanovcu od njegovog osnivanja.

Smatramo da je odlukom Saveta fakulteta povređeno načelo jednakih prava i obaveza studenata, čime je izvršena diskriminacija na osnovu prebivališta
- piše u saopštenju oštećenih studenata.

Prema njihovom shvatanju stvari, “ispada da nisu svi studenti isti, da su neki samo zato što su iz Trgovišta, Vranja ili Hana” drugačiji od ostalih studenata koji su ovom odlukom oslobođeni plaćanja.

Na kraju, problem je u novcu, jer pojedina školarine, uz retroaktivno dejstvo, dostižu i do 150.000 dinara, što je po njihovim rečima, za mnoge nedostižno.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: