Izađi mi na teglu

Lokalne vesti - Četvrtak 25.09.2014 - 11:51

U Vranju će 1. oktobar biti dan posvećen pripremi ajvara. Čitavo dešavanje biće organizovano na Sportskom centru u okviru projekta „Izađi mi na teglu“.

1.oktobra takmicenje u spremanju ajvara 1.oktobra takmicenje u spremanju ajvara

Projekat realizuje TO Vranje u saradnji sa produkcijskom kućom „Bašta mašta“ iz Beograda.

Tomislav Stojanović direktor TO Vranje kaže da se takmičenje u spravljanju ajvara održava na nivou čitave republike i da čitava priča ima humanitarni karakter.

-  Čitava količina ajvara koja se napravi na samoj manifestaciji  biće data u humanitarne svrhe, nezbrinutoj deci.

Sama manifestacija predstavlja logičan sled i neki bis vranjskog kulturnog leta sa još par manifestacija koje će se održati do 5. oktobra u kojima TO učestvuje  – kaže Stojanović.  

Izabela Savić iz TO Vranje kazala je da je srž manifestacije pripremanje ajvara, velikog brenda Srbije.

- Prihvatili smo organizaciju manifestacije prevashodno zato što postoji tradicija u pripremanju ajvara u južnim krajevima, a centralni deo je takmičarski sa ciljem da razrešimo dilemu čija kuća priprema najbolji ajvar – kaže Savićeva.  
 
Čitavo dešavanje počinje u 12 sati na Sportskom centru predstavljanjem takmičara, propozicija i načina odabira pobednika. Ocenjuje se 1. 2. i 3. mesto, a prvoplasirana ekipa ide u finale takmičenja koje će biti organizovano na Kalemegdanu u Beogradu.

Priprema ajvara traje do 19 i 30 časova nakon čega žiri uzima uzorke i ocenjuje po svojim kriterijumima ukus i miris ajvara i vizuelni identitet pakovanja.

Manifestacija ima i zabavni deo u kome će biti izvedena predstava za decu edukativnog karaktera o zdravoj hrani. Istog dana biće organizovano i takmičenje za decu  pod nazivom „Teglanje bez granica“ u različitim disciplinama.

Sve vreme manifestaciju prati “urbana tegla“ maskota manifestacije, Zdravko koji se „meša u svaku šerpu“ podržavajući učesnike i huškajući navijače, najavljuju organizatori.  

U takmičenju učestvuje 30 ekipa sa po dva do pet članova.

Učesnici mogu da budu učenici škola, udruženja građana, porodice, forumi žena političkih opcija u gradu,  sa duhovitim imenom i nastupaju bez ikakvog obeležja.

- Sve ekipe dobijaju po 30 kilograma paprika drva i kube, začine zejtin. Moraće da bude priprema na visokom nivou što se tiče higijene. Učesnici dobijaju rukavice, a na Sportskom centru biće stacionirane i cisterne sa vodom – kaže Jelica Stevanović iz TO Vranje.  

Prema njenim rečima takmičari su u obavezi da od kuće ponesu samo šerpu za pripremanje, varjaču za mešanje i kašike za sipanje ajvara.  

Čitavu manifestaciju podržali su sponzori, banka Intesa, BAT, Leon conditors, Petnik, Visan, Portuniti banka, Diva- Divani, Alfa plam, Pelikan i Fakultet za inženjerski menadžment.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: