IZBOR DIREKTORA: Ministar u klin, škole u ploču

Lokalne vesti - Ponedeljak 16.03.2015 - 08:28

Izbor direktora u osnovnim i srednjim školama u Vranju je proces kome kao da kraja nema.

Ko drži ključeve znanja u svojim rukama? Ilustracija pressonline.rs Ko drži ključeve znanja u svojim rukama? Ilustracija pressonline.rs

Sve je počelo smenom Zdravka Veličkovića u „Šestoj“ školi. Ovaj pouzdanik SPS-a, nastavnik OTO-a i dugogodišnji direktor dobio je podršku Nastavničkog veća i Školskog odbora, ali ne i ministra.

Priča se da je Veličković „pao“ nakon posete inspekcije, koja je tu došla po anonimnoj prijavi.

- Tu mi prijavu nisu dali ni da pogledam. Onda su napravili zapisnik koji takođe nisam ni video, iako sam na njega imao pravo žalbe.

Sve je poslato ministru tako tajno, ali, to tako ne ide. Nema ništa od toga - kategoričan je Veličković.

Bilo kako bilo, raspisan je novi konkurs, na koji su se javili, pored Veličkovića, i učitelji Dragan ilić i Sunčica Stojanović.

Ilić je imao podršku Saveta za prosvetu SNS-a, ali se ona pokazala kao nedovolja, jer je Zdravko ponovo dobio i podršku kolega, i podršku ŠO (5:4). I sad, mnogo se priča o pritiscima, o zvanjima telefonom, o ucenama...

- Čim se politika mnogo umeša, tako je to. Ko kaže da se ne mešaju, sve su zvali po 15 puta! Ali, neka svako radi svoj posao - pomirljiv je Veličković.

Situacija je sada pomalo čudna, jer se može desiti da ministar ponovo odbije Veličkovića kao kandidata. Šta će se onda dešavati?

- Pa ništa, vrtećemo se u krug, pa ćemo videti. Neka promene zakon, pa onda neka direktora bira ko hoće. Po ovom zakonu, videćemo - oprezan je Veličković.

Slična situacija ovoj u „Radićeviću“ je i ona u „Vuku Karadžiću“. Prilikom odlučivanja o novom direktoru, po konkursu, Dušan Stevanović Grobar, raniji dugogodišnji direktor škole, dobio je 87,37 odsto glasova na Nastavničkom veću, a na Školskom odboru pobedio je sa 9:0.

Uz to, on nije ni imao protivkandidata. Ipak, ministarstvo prosvete nije mu dalo saglasnost na izbor, pa će konkurs morati da bude ponovljen.

- Iako nisam član ni jedne partije, i time se ponosim, ovde se umešala i politika. Ali, dosta je priče. Nisam tražio ničiju podršku i neću je ni tražiti. Ja sam sportista, i volim da mi svako izađe na crtu, pa ćemo videti - kaže Stevanović.

I sad svi sumnjaju u sve. Nezvanično se saznaje da Stevanović  nije uspeo da detektuje ko mu radi o glavi, socijalisti ili naprednjaci, jer se i jedni i drugi kunu u sve živo da nikakve veze sa pričom nemaju.

Situacija slična osnovnim dešava se i u srednjim školama. Demokrate su  dobile Medicinsku školu, ali je tamo pobedila kandidatkinja naprednjaka Gordana Jovanović, a da DS nije ni imao kandidata.   

Zanimljivo je da je Gordana Jovanović, naravno posle silnih peripetija, prošla kao kadar SNS-a, iako je ranije bila kadar DS-a i kao takva dobila svoj prvi mandat.

Neki kažu i da je sada očijukala sa demokratama samo da bi ostala direktorka, ali nema potvrde da je to istina. Bilo kako bilo, ostade ona na funkciji.

- Ne, to još nije gotovo. Videćemo. Postoje neke prijave, dopisi, prepiske, još na nivou Školske uprave Leskovac. Tek posle će to ići u ministarstvo, ako ode. Ali ne, u Medicinskoj se još ništa ne zna - kaže potpredsednik DS-a u Vranju Perica Janković.

Što se tiče Ekonomske, tamo je dugogodišnji direktor Branko Trajković, najpre kao član URS-a, a sada kao naprednjak. Pa, mogu li demokrate tu nešto da urade?

- Naravno da možemo. U Školskom odboru ima ljudi postavljenih od strane lokalne vlasti. Imamo dva ili tri jaka kandidata, i sa njima ozbiljno razgovaramo, da se ne bi ponovila Medicinska, kada nismo imali kandidata jer je naš čovek odustao u poslednji čas - kaže Janković.  
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: