IZMEŠTAJU spomenik STANIŠI STOŠIĆU!

Lokalne vesti - Četvrtak 11.02.2016 - 10:09

Spomenik Staniši Stošiću na trgu ispred Narodnog muzeja u Vranju postavljen je bez dozvole i njegova dalja sudbina je neizvesna.

Gde je mesto Staniši Stošiću? FOTO D. Ristić Gde je mesto Staniši Stošiću? FOTO D. Ristić

Miomir Stojanović iz  Zavoda za zaštitu spomenika kulture kaže da je spomenik postavljen bez posebnih uslova i saglasnosti.

- Zavod nije pokrenuo zvaničnu inicijativa za uklanjanje ovog spomenika, iako je on postavljen bez dozvole ispred Narodnog muzeja.

Lično sam za njegovo izmeštanje, jer mu tu nije mesto, već negde drugde
- kaže Stojanović.

Predsednik gradske Komisije za spomenike, nazive ulica, očuvanje kulturno-istorijskih i tradicionalnih vrednosti Gradimir Jovanović kaže da Komisija nije o tome raspravljala, ali da dozvola može da se pribavi vrlo jednostavno, ako nema nekih smetnji po proceni Zavoda.

- Sve je sada u procesu legalizacije u ovoj zemlji, sve što je građeno, pa i spomenici. Ako nešto nedostaje, neka dozvola, onda to treba da se kroz redovan postupak pribavi.

Ako to iz nekih razloga nije izvodljivo, onda sledi procedura kao u svim slučajevima nelegalno podignutih objekata, ako se ne legalizuju.

U ovom slučaju jedino preostaje da se spomenik izmesti
- jasan je Jovanović.

Jovanović dodaje da bi bila šteta i sramota da velikan poput Staniše Stošića, iz nekih proceduralnih i birokratskih razloga, nema svoj spomenik u gradu čije je ime i pesmu proslavio.

Spomenik Staniši Stošiću otkriven je u aprilu 2012. godine, na četvorogodišnjicu njegove smrti, u jeku izborne kampanje.


Autor spomenika  je beogradski vajar Zoran Ivanović.  
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: