Jadranka: Nema mjesta za tugu

Lokalne vesti - Sreda 01.06.2016 - 09:42

U utorak je u Američkom kutku u Vranju prikazan dugometražni dokumentarni film „Jadranka“ Branka Lazića o poznatoj jugoslovenskoj kantautorki Jadranki Stojaković, koja je 3. maja ove godine preminula u Banjaluci.

Projekcija u Vranju je prva posle svetske premijere ovog filma, koja je održana 13. maja u Beogradu.

Organizator ovog događaja u Vranju, Slađan Stojanović Frenki, snimatelj RTS-a i tvorac festivala „Dokument“ je najavio projekciju, rekavši da se radi o najnovijem filmu reditelja Branka Lazića.

- Film „Jadranka“ nije biografski film, jer tako bogata karijera ne može da stane u jedan film od sat vremena.

Branko je jednostavno razovarao sa Jadrankom, koja mu je pričala pojedine detalje o svom životu i karijeri i iznosila svoja viđenja i stavove.

Ovo je film o jednoj hrabroj ženi koja je prihvatila bolest i nastavila da se bori do samog kraja i nažalost, umrla samo deset dana pre premijere filma
– rekao je Frenki.

Film „Jadranka“ počinje sećanjima na Sarajevo i njegovu muzičku scenu, čiji je Jadranka bila deo tokom sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka.

Prelomna tačka Jadrankine karijere je bilo otvaranje sarajevske Olimpijade 1984. godine, kada su je čuli gosti iz Japana i pozvali da gostuje u zemlji izlazećeg sunca.

Od 1988. godine Jadranka živi i radi u Tokiju i biva jedan od najvoljenijih i najpoštovanijih inostranih umetnika u Japanu.

Njena karijera je tragično prekinuta 2009. godine nakon pada na jednom koncertu, koji je pokrenuo podmuklu bolest, sa kojom se Jadranka borila do kraja života.

Poslednje godine je provela u Domu za starije osobe „Ivan Pavao Drugi” u Banjaluci, gde je Lazić u nekoliko navrata razgovarao sa njom i ti snimci, uz arhivske materijale jugoslovenskih i japanskih televizija, čine ovaj dokumentarac.

Materijal ilustruje njena sećanja, od vremena kada kao devojčica traži svoje mesto na muzičkoj sceni Sarajeva, pa sve do statusa jedne od najvećih muzičkih zvezda u Japanu.

I pored tragedija koje su je pratile, Jadranka sumira svoj životni i profesionalni put rečenicom: “Nema mjesta za tugu, nasvirala sam se.”

Na kraju projekcije, vranjska publika je aplauzom nagradila ovo ostvarenje.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: