JADRANKINI san i java

Lokalne vesti - Sreda 25.05.2016 - 09:14

Dugometražni dokumentarni film „Jadranka“, autora Branka Lazića o poznatoj kantautorki Jadranki Stojaković, koja je 3. maja ove godine preminula u Banjaluci, biće prikazan i u Vranju.

Vranjska projekcija prva nakon svetske premijere; Foto: Promo Vranjska projekcija prva nakon svetske premijere; Foto: Promo

Zainteresovani će film moći da pogledaju u utorak, 31. maja u Američkom kutku biblioteke "Bora Stanković" u Vranju, sa početkom u 19 sati.

U organizaciji Slađana Stojanovića Frenkija, projekcija ovog dokumentarnog filma u Vranju prva je nakon svetske premijere 13. maja u Beogradu, a ulaz će biti slobodan.

Legendarna kantautorka i pop pevačica, zvezda SFRJ Jadranka Stojaković, preminula je u 66. godini u Banjaluci, u staračkom domu "Karitas", gde je provela poslednje dane.

Tih dana sećala se svoje karijere, kao i dobrih i loših stvari koje su je zadesile u životu, a dokumentarista Branko Lazić, inače urednik dokumentarnog programa Radio televizije Republike Srpske, pratio ju je i na tom putovanju kroz njenu zvezdanu prošlost, beležio neke neispričane trenutke u njenom životu, pričajući ujedno i priču o Jugoslaviji i sceni koje više nema.

Tako je nastao film "Jadranka", dugometražni dokumentarac koji je svetsku premijeru imao 13. maja ove godine na festivalu “Beldocs” u Beogradu.

Jadranka Stojaković ostaće upamćena kao apatrid, "voljena pesnikinja nesrećno zaljubljenih", kako i kaže u filmu.

Nakon karijere u eks Jugoslaviji, gde je paralelno stvarala kao pevačica i kao slikarka, nastavlja život u Japanu, sve do pada na bini 2009. godine, koji ju je primorao da odustane od koncerata i javnih nastupa.

Film međutim, donosi one manje poznate detalje iz njenog života koji je čine još intrigantnijom - manje je poznato da je volela žestoku gitaru, eksperimentalnu i ambijentalnu muziku, Džeksona Poloka i da je sanjala na japanskom jeziku.

Film Branka Lazića je, tako, zbirka fragmenta iz njenog života, ispričanih u bolesničkoj postelji tokom minule tri godine borbe sa neizlečivom bolešću.

Branko Lazić, dokumentarista, producent, rođen je 1968. u Sarajevu, a živi u Banjaluci, gde radi na RT RS kao urednik dokumentarnog programa.

Radio je i kao fotoreporter (Oslobođenje), snimatelj (SRT), reditelj, producent, šef produkcije i direktor programa (ATV).

Autor je više stotina tv emisija, reklamnih i muzičkih spotova, kampanja.

Za dokumentarne filmove nagrađivan na više desetina domaćih i međunarodnih festivala.

 

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: