JANKOVIĆ: Javljajte se nezavisnim institucijama

Lokalne vesti - Četvrtak 05.05.2016 - 14:09

Kako bi nezavisne institucije, kao i njihov rad što više približili građanima, Neksus iz Vranja i Građanske inicijative, uz podršku Američke ambasade, organizovali su okrugli sto sa kog su poručili da je potrebno da se ljudi što više obraćaju nezavisnim državnim organima kako bi ostvarili svoja prava.

Janković na skupu u Vranju. Foto: S.Tasić Janković na skupu u Vranju. Foto: S.Tasić

Govoreći o ulozi zaštitnika građana u modernom društvu, Saša Janković, republički ombudsman, rekao je da se iz Vranja njemu obratilo 350, a iz Pčinjskog okruga oko 1.000 građana, tražeći zaštitu svojih prava.

- Ne mislim da je to pravi odraz osećanja građana o ostvarenosti njihovih prava.


U Srbiji je u toku 3.985 postupaka kontrole. Završili smo do sada oko 32.000 postupaka kontrole.

U polovini ovih slučajeva ispostavilo se da su građani u pravu po pitanju obraćanja na ostvarivanju prava koje imaju.

I ono što je dobro, je to što je 90 odsto mojih preporuka, kako da se otklone nepravilnosti na štetu prava građana, ispunjeno
- navodi Janković.

On je ukazao i na to da je republičkom ombudsmanu stalo da ojača poverenje između građana i nezavisnih državnih institucija, kako bi one svakom pojedincu bile što dostupnije.

Aleksandar Resanović, zamenik poverenika za informacije od javnog značaja, podsetio je na mogućnost i pravo građana da se obraćaju nezavisnim državnim institucijama.

- Svako obraćanje organima vlasti, a naročito izvršnoj, koje ne donese rezultat, kada oni ne postupaju po zakonu, i ako smatrate da su vas oštetili, da vam nisu ništa odgovorili, onda imate mogućnost da se obratite nezavisnim državnim organima.


Oni će onda u okviru svojih nadležnosti pomoći da se to ispravi - kaže Resanović.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: