JANKOVIĆ: Najranjiviji običan čovek

Lokalne vesti - Petak 30.09.2016 - 23:01

Republički Ombudsman Saša Janković u četvrtak je u okviru tribine „Prava građana u Srbiji - na papiru i u stvarnosti“ razgovarao sa građanima Vranja o problemima koje imaju u ostvarivanju svojih prava.

S atribine o ostvarivanju prava građana. Foto: S.Tasić/OK Radio S atribine o ostvarivanju prava građana. Foto: S.Tasić/OK Radio

Janković je pozvao Vranjance da se javljaju Ombudsmanu i drugim nezavisnim institucijama kako bi ostvarili svoja prava.

U pogledu poštovanja ljudskih prava, Janković je ocenio da je u Srbiji najranjiviji “običan čovek“ koji ne zna kome da se obrati ako ga, kako je naveo, izdaju institucije koje su dužne da mu pomognu.

- Ekonomske nedaće i manjak pravne sigurnosti obeležili su prethodnih godinu dana u državi.

Posebno su ranjivi siromašni, deca, mladi, nacionalne manjine, starijije osobe, izbeglice.

Iskoristite vaše pravo da ukažete na nepravilnosti i da zatražite da organi vlasti budu efikasniji
- poručio je Janković.

Milan Antonijević iz “Yukom” - a ocenio je da svi skupa, kako građani, tako i instituicije i NVO, trebaju da deluju kako bi se došlo do pravne sigurnosti i vladavine prava u zemlji.

- Pravosuđe ne funkcioniše, postupci predugo traju, nije isti odnos predstavnika pravosuđa prema zakonu u Vranju i gore u Subotici, što nije dobro.

Zato treba uvoditi nove reči kao što su vladavina prava i pravna sigurnost, da bismo spoznali načine za ostvarivanje sopstvenih prava
-  naveo je Antonijević.


Na tribini je učestvovao i Igor Andonov, zamenik gradonačelnika Vranja, koji je je rekao da u ime grada Vranja može da  sluša i odgovara o svemu ono što nije dobro i što građani misle da bi trebalo da se popravi.

Učesnici tribine su sa građanima Vranja razgovarali o problemima u ostvarivanju njihovih prava.

Jedan od najilustrativnijih primer bio je slučaj Garijele Krstić, nekadašnje radnice “Geox” -a, koja je dobila otkaz zbog toga, što se javno usprotivila prekovremenom radu u fabrici.

Krstićeva je pojasniila i da je mesecima pre toga radila na crno, kao i da su njoj i mnogim drugim radnicima kršena Ustavom garantovana prava.

Ombudsman Jnaković i predstavnik “Yukom”- a Antonijević obećali su pomoć u skladu sa ovlašćenjima i nadležnostima u nalaženju načina za ostvarivanje prava u slučaju Gabrijele Krstić.
 

 

 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: