Još 3,5 miliona evra iz PROGRES-a

Lokalne vesti - Četvrtak 16.04.2015 - 09:02

Vranje - Evropska unija izdvojila je 3,5 miliona evra za projekte lokalne infrastrukture u 34 opštine na jugoistoku i jugozapadu Srbije, saopšteno je iz Evropskog PROGRES-a.

Jedna od radionica PROGRES-a Jedna od radionica PROGRES-a

U toku je poziv za podnošenje predloga projekata, a selekcija i ugovaranje biće obavljeni preko Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU pri Ministarstvu finansija Vlade Republike Srbije, u okviru programa Evropski PROGRES.

Poziv je otvoren do 28. aprila 2015. godine.

U okviru ukupne sume od 3,5 miliona evra, biće finansirani projekti koji doprinose poboljšanju životnih uslova i oni koji doprinose ekonomskom razvoju.

U prvu kategoriju spadaju projekti socijalne infrastrukture kao što su izgradnja, ili obnova škola, predškolskih ustanova, sportskih objekata, projekti koji doprinose poboljšanju životnih uslova ranjivih grupa uključujući i Rome.

Sredstvima će biti podržana realizacija projekata komunalne infrastrukture kao što su vodovodi i kanalizacioni sistemi, projekata koji doprinose poboljšanju upravljanja otpadom, smanjenju zagađenosti i poboljšanju energetske efikasnosti.

Vrednost pojedinačnih projekata u ovoj kategoriji će se kretati u rasponu 100.000 do 200.000 evra sa obaveznim kofinansiranjem od strane opština u iznosu od 10 do 49 odsto.

U drugu kategoriju spadaju projekti čija će pojedinačna vrednost biti 100.000 do 300.000 evra, sa dodatnim kofinansiranjem od strane opština, u istom iznosu.

Sredstva su namenjena realizaciji projekata koji doprinose ekonomskom razvoju, privlačenju novih investicija, unapređenju infrastrukture na braunfild lokacijama, kao i komunalnom opremanju grinfild lokacija i poboljšanju infrastrukture u postojećim industrijskim zonama.

Podnosioci projekata mogu biti 34 opštine na jugoistoku i jugozapadu Srbije koje učestvuju u realizaciji programa Evropski PROGRES, a mogu ih pripremiti i u partnerstvu sa drugim opštinama, javno-komunalnim preduzećima, organizacijama građanskog društva ili drugim lokalnim, regionalnim i državnim institucijama koje su navedene u Smernicama za podnosioce projekata.

Opštine mogu dostaviti najviše dva predloga projekta, a svaka opština individualno može dobiti sredstva za maksimalno jedan projekat u okviru ovog javnog poziva.

Kako bi približio uslove konkursa i načina prijave Evropski PROGRES je od 31. marta do 2. aprila za sve zainteresovane opštine održao info sesije u Novom Pazaru, Prokuplju i Vladičinom Hanu.

Cilj ovog konkursa je doprinos poboljšanju kvaliteta života građana i stvaranju okruženja podsticajnog za održivi ekonomski razvoj u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Aktivnosti Evropskog PROGRES-a, programa koji doprinosi održivom razvoju 34 opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske sa ukupno 24,46 miliona evra.



 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: