Jug Srbije, minsko polje

Lokalne vesti - Ponedeljak 14.04.2014 - 08:02

Vranje - U tri opštine na jugu Srbije, U Preševu, Bujanovcu i Medveđi, na području od 4,3 miliona kvadratnih metara još uvek nisu uništene neeksplodirane mine zaostale nakon NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

Ilustracija Ilustracija

Norveška vlada je izdvojila 3,4 miliona evra za čišćenje ovog terena. Jedna od lokacija je u selu Buštranju kod Preševa i nalazi se pored seoskog puta kojim stalno prolaze putnički automobili, traktori, zaprežna kola, autobusi sa seljanima i decom koja se vraćaju iz škole.

Pored puta su razapete crvene trake koje upozoravaju da se radi o minskom polju.

Samo krajem 2011. na šest lokacija u opštini Preševo otkrivena su 62 komada neeksplodirane kasetne municije i 12 komada drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava iz vremena NATO bombardovanja.

Tada su na području juga Srbije angažovane 34 osobe, od čega 31 na direktnim poslovima razminiranja.

Na lokaciji u selu Buštranju otkriveno je devet kasetnih bombi. Pored puta sa desne strane su obeležene dve lokacije gde su otkrivene "žute ubice". Reč je bombama američke proizvodnje koje su napravljene za uništavanje žive sile.

Zabeleženi su slučajevi ranjavanja i pogibije odraslih i dece baš na području Buštranja i Reljana gde se sada odvijaju operacije čišćenja terena.

- Biće neophodno još vremena za čišćenje lokacije u selu Reljan, kao i na drugim lokacijama, gde su bili jaki vazdušni udari avijacije NATO-a. Na to nam ukazuje i činjenica da smo već po površini otkrili ostatke kasetne i druge municije, kao i metaka.

Ovde su padale i klasične avio-bombe, a ima dosta gelera - izjavio je Slavko Gosarić, rukovodilac razminiranja na području sela Reljan.

U poseti lokacijama na jugu Srbije gde se odvijalo deminiranje bili su i Hans Erik Haug, zamenik direktora Norveške narodne pomoći, odeljenja za deminiranje, i Aksel Sten Nilsen, savetnik u ovom odeljenju.

- Nama je veoma važno da građani mogu bezbedno da obrađuju poljoprivredno zemljište i da se bave stočarstvom. A to će se desiti nakon završetka naše misije na jugu Srbije.

Ovo je ozbiljan i težak posao. Naša iskustva od Kambodže do prostora bivše SFRJ govore da smo u pravu kad se zalažemo za zabranu upotrebe kasetne municije u svim oblicima sukoba - naveo je Hans Erik Haug.
 

 

OK RADIO, vestionline

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: