Jumko: Ultimatum Vučiću!

Lokalne vesti - Ponedeljak 12.05.2014 - 12:32

Sindikati „Jumka“ u Vranju dali su rok od dva dana premijeru Aleksandru Vučiću da zakaže sastanak sa štrajkačima, inače će oko 1200 radnika u sredu ponovo blokirati autoput Niš-Skoplje.

u holu upravne zgrade Jumka u holu upravne zgrade Jumka

Predstavnici sindikata zatražili su i smenu novog rukovodstva kompanije na čelu sa novim direktorom Goranom Đorđevićem, zbog, kako su kazali, diskriminacije radnika koji su u štrajku.

– Ovih dana u „Jumku“ su se desile nove okolnosti, nepovoljne po štrajkače.

Vrši se diskriminacija i pritisak nad ljudima koji traže svoja prava.

Napravljena je selekcija, tako što su odobrene mesečne karte za radnike koji kao rade, a to su režijaši i direktori, a najverovatnije će im biti odobrena i neka plata. Te plate su svi radnici zaradili.

Svi smo slagani i prevareni, jer su jednokratne pomoći koje smo dobijali od države u januaru i februaru preimenovane u plate za jul i avgust, što je krivično delo – kaže Slađan Mitić, predsednik Samostalnog sindikata „Jumka“.

Pored rešavanja sada već ustaljenih zahteva štrajkača, sindikalisti traže od rukovodstva „Jumka“ povlačenje svih tužbi, krivičnih prijava, predotkaznih i otkaznih rešenja protiv radnika i predstavnika reprezentativnih sindikata u kompaniji.


Predsednica ASNS Snežana Veličković najavila je radikalizaciju štrajka blokadom autoputa Niš-Skoplje, ukoliko predsednik Vlade Aleksandar Vučić u naredna dva dana ne dođe u Vranje ili štrajkače ne pozove u svoj kabinet.

– Svima je poznato da smo već četvrti mesec u štrajku. Dok se zahtevi radnika ne ispune, štrajk nećemo prekinuti.

 

Sada imamo i diskriminaciju nad radnicima i ovo je veoma žalosno, jer samo žele da radimo i budemo robovi u sopstvenoj fabrici.


Tražimo hitan sastanak sa Vučićem i novim ministrom privrede.

Dok ne dođe do takvog sastanka mi ne odustajemo, a biće i radikalizacije.

Dajemo rok od dva dana, u suprotnom blokiraćemo u sredu autoput.

Predsednik Nadzornog odbora Branislav Popović stavlja sebe u ulogu direktora i Vučić je slagan da su promenjeni svi članovi Nadzornog odbora.

Dakle, Branislav Popović vrši diskriminaciju nad štrajkom koji je legitiman – kaže Veličkovićeva i traži da u „Jumko“ dođu inspektori privrednog kriminala i finansijske policije.

Odnedavni direktor „Jumka“ Goran Đorđević kaže da ostavku neće dati.

– Moju ostavku neće dobiti, samo mogu da traže moju smenu.

Želim da kažem da ja nisam njihov protivnik, već da imamo isti interes, a taj interes može se postići samo radom.

Dao sam im rok od pet dana da krenu sa radom, ali pošto očigledno neće da me poslušaju preduzeću sve zakonske mere – kazao je Đorđević.
 

Predsednik Nadzornog odbora „Jumka“ Branislav Popović kaže da ga Snežana Veličković nije postavila na tu funkciju, pa tako neće moći ni da ga smeni.

– Najpre želim da kažem da su karte plaćene radnicima koji rade, zato što je Veličkovićeva vozačima autobusa dostavila spiskove ljudi koji mogu da se voze besplatno, a u skladu sa dogovorom između štrajkača i Grada.

Tako, vozači isteruju radnike koji nisu na tom spisku i mi smo morali nešto da preduzmemo kako bi ljudima koji rade obezbedili prevoz do radnog mesta i to je odluka direktora, a ne moja.

Što se ostavke tiče, mene ona nije postavila pa ne može ni da me smeni.

Svi koji finansiraju zatvaranje „Jumka“ neće da uspeju. Svi će da odgovaraju pred zakonom, pa i ja ukoliko sam nešto radio pogrešno.

Mene mogu da smene samo oni koji su me postavili, ali će država u svakom slučaju morati da se pozabavi Snežanom Veličković.

 

Sigurno će „Jumko“ da radi i ni jedna grupa koju finansiraju pojedinci i tajkuni, neće sprečiti fabriku da radi – kaže na kraju Popović.

autor: Aleksandar Aca Stojković  

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: