JUMKO ZAŠTIĆEN DO KRAJA: Vranje nemoćno da naplati dugove

Lokalne vesti - Utorak 25.07.2017 - 14:28

Najnoviji plan reorganizacije kompanije „Jumko“ iz Vranja zaštitiće, barem privremeno, ovu kompaniju od prinudne naplate duga po osnovu poreza na imovinu, saznaje OK Radio.

Jumko i dalje pod zaštitom države FOTO OK Radio Jumko i dalje pod zaštitom države FOTO OK Radio

Čelnici Grada Vranja su najavili da je počela primena oštrijih mera naplate poreza na imovinu slanjem opomena najvećim dužnicima, nakon čega sledi rigorozna mera zaplene imovine.

Prema tim najavama, ove mere se odnose, kako na fizička, tako i na pravna lica.

Međutim, prinudna naplata se ne može primeniti na kompaniju “Jumko”, koja se nalazi među najvećim dužnicima prema lokalnoj samoupravi.

- Kompanija “Jumko” je aplicirala da uđe u proceduru UPPR – Unapred pripremljen plan reorganizacije, što sa sobom povlači drugačiji postupak.

Naime, firme koje su u ovoj proceduri su zaštićene od prinudne naplate, već mora da se sačeka izvršenja plana reorganizacije.

To, naravno, ne znači i da se grad Vranje odriče svojih potraživanja, to i dalje stoji
– izjavio je za OK Radio gradski većnik za finansije Ivan Stanković.

Prema njegovim rečima, zbog programa reorganizacije, nije moguće sprovesti ni plan o kojem bi Grad na ime svojih potraživanja preuzeo neke od nekretnina u posedu “Jumka”, o kojem se razgovaralo krajem prošle godine.

Prema tom planu, Grad je bio zainteresovan da od „Jumka“ preuzme zgrade u naselju „Čerenac“, zatim stadion, bazen i zemljište oko njih, kao i zgrade „Biznis inkubator centra”.

Procena je bila da se tom akcijom ne bi dovelo u pitanje funkcionisanje kompanije, a Grad bi mogao da reši neke od svojih prostornih i finansijskih problema.

Međutim, najnovijim razvojem situacije, ovaj plan je stavljen ad akta, tako da je rešavanje pitanja dugovanja “Jumka” prema lokalnoj samoupravi i dalje na dugom štapu.

Prilikom prve runde razgovora između gradskih čelnika i predstavnika “Jumka”, prema našim saznanjima, nije čak došlo ni do poklapanja procena o visini duga.

Podaci predstavnika lokalne samouprave iz oktobra prošle godine govore da se radi o 140 miliona dinara, a u ovaj iznos nisu uključena dugovanja koje kompanija ima prema gradskim javnim preduzećima.

Na ime poreza na imovinu, dug „Jumka“ iznosi 51,2 miliona dinara, za naknadu za unapređenje životne sredine 6,7 miliona, za komunalne takse 36 miliona i za gradsko građevinsko zemljište 46 miliona dinara.

Predstavnici “Jumka” pak, ove procene osporavaju zahvaljujući činjenici da su stadion i bazen u vlasništvu kompanije ustupljeni Gradu, ali u međuvremenu nisu potpisivani nikakvi aneksi ugovora vezani za cene, tako da, prema njihovim tvrdnjama, treba najpre da se izvrši revalorizacija tih dugovanja.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: