Kad i opštinari štrajkuju

Lokalne vesti - Četvrtak 04.12.2014 - 12:23

Članovi Samostalnog sindikata u Gradskog upravi u Vranju stupili su u četvrtak u jednočasovni štrajk upozorenja.

zbor radnika u holu Gradske uprave u Vranju zbor radnika u holu Gradske uprave u Vranju

Obustavom rada opštinari traže stavljanje van snage odluke o smanjenju zarada zaposlenima u Gradskoj upravi do donošenja Zakona o platnim razredima.

 

Podsetimo da je Gradsko veće odluku o smanjenju zarada donelo na sednici 2. decembra.

 

– Odlučili smo da krenemo u ovu akciju, odnosno borbu za egzistenciju.

 

Naše plate će sada biti ispod minimuma i bićemo socijalni slučajevi. Pokušali smo da se dogovorimo sa rukovodstvom grada, ali nismo naišli na razumevanje.

 

Ukoliko odluka ostane na snazi, mi čemo biti ispod svakog ljudskog nivoa.

 

Svako od nas ima porodicu i svako od nas bočno širu porodicu izdržava, jer u ovom gradu ništa ne radi – kaže predsednica Sindikalne organizacije Gradske uprave Jelena Janković.

 

Ona dodaje da članovi sindikata od utorka trpe velike pritiske od strane gradskih rukovodioca. Kako je rekla, zaprećeno je i vraćanjem radnih knjižica.

 

– Mi smo takve pritiske i pretnje imali pre nekoliko godina od Igora Andonova.

 

Sada, Igora više nema, a mi smo svi ovde. Dakle, svako ko misli da nas tera kućama, otićiće pre nas uvek, a mi ćemo uvek biti ovde – kaže Jankovićeva.

 

Iz Gradske uprave štrajkači su dobili dopis u kome se navodi da je štrajk protivzakonit.

 

Kako je objašnjeno, Gradsko veće nije donelo odluku o smanjenju plata, već izmenu i dopunu pravilnika o pravima, zanimanjima i koeficijentima za isplatu zarada zaposlenima.

 

– Navedeni pravilnik biće u primeni do donošenja Zakona o platnim razredima.

 

S tim u vezi, gradonačelnik predlaže da sindikati odustanu od najavljenog štrajka koji nije u skladu sa zakonskom regulativom – stoji između ostalog u dopisu rukovodstva grada.

 

Štrajkači su na zboru u holu lokalne samouprave najavili da će narednih dana stupiti u generalni štrajk, ukoliko se ne postigne dogovor sa rukovodstvom grada.

 

Kako je saopšteno, u četvrtak će generalni štrajk biti najavljen, a u koji će štrajkači moći da stupe, po zakonu, tek posle pet dana od najavljivanja.

 

Štrajk upozorenja počeo je u četvrtak u 11.55, a završen u 12.55 h.

 

Podsetimo da je gradonačelnik najavio smanjenje zarada zaposlenima u Gradskoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama.

 

Kako je kazao, plate će biti manje za 10.000 do 14.000 dinara. On je najavio i smanjenje njegove zarade, pa će tako umesto 130.000, primati oko 118.000 dinara.

 

Inače, većina službenika u Gradskoj upravi sada prima više od 40.000 dinara, dok načelnici sekretarijata i šefovi odseka mesečno zarađuju više od 60.000 dinara.

 

autor: Aleksandar Aca Stojković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: