Kad nema Simpa, dobar je i Sanč

Lokalne vesti - Sreda 22.10.2014 - 09:08

Poreska uprava Srbije objavila je najnoviji spisak dužnika na kojem su 435 aktivne firme koje pojedinačno duguju između 20 miliona i 7,3 milijarde dinara, među kojima ima i preduzeća iz Vranja.

Iz pogona Sanča Iz pogona Sanča

Na 115. mestu liste najvećih srpskih dužnika je privatna fabrika obuće „Sanč“ koja za porez državi duguje nešto više od 88 miliona dinara.

Tri mesta ispod je takođe obućarska firma iz Trgovišta „Risbo shoes“ sa dugovanjem od skoro 85 miliona dinara.

Vranjsko preduzeće „Dine export-import“ duguje više od 50 miliona dinara i zauzima 200. poziciju na listi najvećih dužnika u državi.

Sve ostale vranjske firme na listi zauzimaju ispod 300. mesta na listi, što je zanemarljivo u odnosu na preduzeća koja državi na osnovu poreza duguju pozamašne sume novca.

Finansijski direktor trgovištanske fabrike obuće „Risbo shoes“ Marko Petrović kaže da kao i većina firmi, pre svega obućarskih, „Risbo“ ima velikih finasijskih poteškoća, ali da rukovodstvo ove fabrike čini sve kako bi se iz ovog problema izašlo na „najbezbolniji“ mogući način.

– U velikim smo finansijskim problemima kao i mnoga preduzeća na jugu Srbije. Znamo da dugujemo veliku sumu novca državi, ali sigurno nikome nećemo ostati dužni.

Činimo sve kako bi problem što pre rešili – kaže Petrović.

Komentar direktora „Sanča“ koji je trenutno vodeći na listi među vranjskim preduzećima po neplaćanju poreza Srđana Dejkovića nismo uspeli da dobijemo, jer je on ostao nedostupan za novinare.

Kompanije „Simpo“ iz Vranja nema na najnovijoj listi najvećih dužnika državi.

Podsetimo da je Poreska uprava prilikom prethodnog popisa dugovanja „Simpo“ svrstala na visoku drugu poziciju sa dugovanjem od 5,7 milijardi dinara.

I na toj listi je „Simpo“ beležio rast dugovanja za čak 700 miliona dinara u odnosu na presek iz marta ove godine.

U međuvremenu je pokrenut proces konverzije duga „Simpa“ u trajni ulog države.

Umesto da 15. septembra bude okončan kompletan proces, kako je ranije bilo najavljeno, rok je produžen do 15. novembra.

Time će većinski vlasnik te kompanije u iznosu od 80 odsto kapitala postati država. Zbog toga je „Simpo“ „skinut“ sa liste najvećih poreskih dužnika u Srbiji.  

Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: