Kad SIMPO voli vaterpolo

Lokalne vesti - Subota 25.07.2015 - 11:39

Kompanija Simpo iz Vranja sponzorisala je ogromnom svotom novca vaterpolo klub Radnički iz Kragujevca, otkriva BIRN.

Kad se ima onda se i može - slavna elisa SIMPA Kad se ima onda se i može - slavna elisa SIMPA

Oko sedam miliona evra prošetalo je na liniji Beogradska poslovna škola (BPŠ) - Simpo - agencija Kon Tiki - VP Radnički, a u čitavu priču, prema BIRNU, umešana je najmanje ministar sporta Vanja Udovičić, a možda i sam premijer Vučić.

Sve u svemu, prema navodima BIRN-a, BPŠ, inače državna škola, je 2013. mimo zakona i po nalogu visokih vladinih funkcionera pozajmila sedam miliona evra prezaduženim kompanijama, Simpu, Novostima i KonTikiju.

Zanimljjivo je da je Simpo u ovom poslu predstavljao Borislav Milačić, a Kon Tiki njegov sin Darko.

Prema saznanjima do kojih je došao BIRN, novac je uplaćen i kragujevačkom Vaterpolo klubu Radnički, bez mnogo izgleda da će biti vraćen.
 
U tekstu se navodi da je jedan od učesnika cele priče bio i sadašnji ministar za sport, a bivši kapiten Radničkog Vanja Udovičić.

To, naime, tvrdi bivši direktor BPŠ Ilija Samardžić, mada sam ministar Udovičić to negira.

Pozajmice su dobili „Simpo“ (4,5 miliona evra), turistička agencija koja se tada zvala „Kon Tiki“ (1,5 miliona evra), kao i „Novosti“ i VK Radnički (po oko 400.000 evra).
 
Samardžić za BIRN kaže da se o poslu razgovaralo na više sastanaka, od kojih je jedan održan u zgradi Vlade, a sazvao ga je Udovičić. Na tim sastancima, tvrdi Samardžić, bili su i Udovičićev savetnik Uroš Bogdanović, savetnik ministra spoljnih poslova Marko Blagojević, kao i otac i sin Borislav i Darko Milačić, iz „Simpa“ i „Kon Tikija“.
 
- Oni su rekli: „Ako ne date pare, mi ćemo skinuti sa računa“. Kada sam pokušao da kažem da nemam para, pokazali su mi izvode iz računa Trezora i rekli: „Imaš 200 miliona i imaš da daš“ - naveo je bivši direktor BPŠ.
 
Udovičić je negirao da je sazvao i prisustvovao sastanku, ali je potvrdio da zna da je on ipak održan.

 Suštinski, ovaj slučaj pokazuje na koji način se u Srbiji posluje.

Jedna državna škola, BPŠ n računu je u jednom času imala preko 500 miliona dinara.

„Neko“ je insistirao da se te pare daju posrnulim privrednicima, pod kamatu, što je daleko od zakona. Posredovala je, na ovaj ili onaj način, država, a Simpu je ovo bilo jeftinije nego da se zadužio u bilo kojoj banci.

Ipak, da bi se došlo do tako jeftinog novca bilo je neophodno nešto platiti i unapred, a je to učinjeno sponzorisanjem vaterpola.

Za sada, Simpo nije vratio dug, a BIRN piše da je kompanija garantovvala placem u Beogradu koji praktično i nije njen.

Izvor: BIRN

BIRN, Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: