Kad Vranje slavi, novac ima krila

Lokalne vesti - Sreda 19.11.2014 - 12:18

Sezona krsnih slava je u punom jeku, a obeležavanje verskih praznika u Vranju podrazumeva i bogatu trpezu za koju je potrebno izdvojiti mnogo novca.

Kad je slava, ne sme da se štedi FOTO Srbin.info Kad je slava, ne sme da se štedi FOTO Srbin.info

Jedna od najčešćih slava na jugu Srbije je Sveti Arhangel Mihailo, ovde poznat kao sveti Ranđel, a u Srbiji kao Aranđelovdan.

Ova slava se 2014. pada u petak, pa domaćice pripremaju posnu trpezu.

Ponuda ribe u vranjskim  marketima, ribarnicama i ribnjacima u okolnim selima je raznovrsna, baš kao i cene te robe.  

Sveža kalifornijska pastrmka se kreće od 450 do 500 dinara za kilogram, dok potočna pastrmka dostiže cenu i do 1.000 dinara. Oslića ima za 359, ali i za 450 dinara, papalina je 119, dok za kilogram crvenog soma treba izdvojiti  219 dinara.

Ako se računica pravi za 30 gostiju, što se ovde računa u skroman prosek,  onda je potrebno spremiti barem 20 kilograma različite ribe, da ima i za zaslug i za paterice, dan pre i dan posle slave.

Bilo da ih spremate sami, ili da ih kupujete, za sitne kolače treba izdvojiti od 500 do 1000 dinara ppo kilogramu, u zavisnosti od vrste. Na trpezi, po nepisanom pravilu treba da se nađu barem četiri vrste. I za torte važi isto.

Ako su u domaćoj radinosti, ni jedna ne može da vas košta manje od 2.000 dinara.  

Tu su onda razna hladna predjela, slane torte, salate,  peciva  i kiflice.

Treba umesiti slavski kolač i platiti minimum 500 dinara za njegovo rezanje u crkvi.

Nema ića bez pića. Gazirani sokovi koštaju od 60 do 120 dinara, voćnih ima po ceni od 90 do 200 dinara. Vina su od 170 do 250 dinara, dok za gajbu piva treba izdvojiti minimum 800 dinara.

Ako domaćin mora da kupuje rakiju, onda za litar domaće mora da plati minimum pet evra. Tu su još  troškovi van trpeze, jer za slavu sve mora da bude blistavo, čisto i bogato.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: