Kafa čini naše zube čistijim?

Zivot i stil - Četvrtak 12.06.2014 - 07:00

Možda bi trebalo da zaboravite na savete zubara pošto bi kafa zapravo mogla da bude dobra za naše zube, prenosi list Indipendent.

Image courtesy of amenic181 / FreeDigitalPhotos.net Image courtesy of amenic181 / FreeDigitalPhotos.net

Istraživači su otkrili da ekstrakt iz određene vrste zrna kafe može da uništi plak.

Naučnici sa Federalnog univerziteta u Riju ispitivali su vrstu kafe koja se može naći u Vijetnamu i Brazilu pod imenom coffea canephora.

Tim je stavljao biofilmove na delove mlečnih zuba uz pomoć uzoraka pljuvačke, ali kada su oni bili izloženi zrnima ove kafe, sve bakterije su jednostavno eksplodirale.

Biofilmovi, poput plaka koji izaziva karijes, bili su uništeni uz pomoć kafe, tačnije, hemikalija koje se u zrnu nalaze.

- Uvek tražimo prirodna jedinjenja – hranu i napitke, koji mogu da imaju pozitivan učinak na zdravlje zuba. I dok je ovo uzbuđujuće otkriće, ipak moramo da budemo pažljivi i dodamo da postoje problemi koje preterano konzumiranje kafe može da izazove poput fleka na zubima i efekta kiseline na gleđi zuba - izjavio je Andrea Antonio, vođa istraživanja.

Antonio je dodao i da pozitivni efekti mogu nestati ukoliko neko koristi previše šlaga, mleka i šećera u kafi.

Naučnici su dodali da ovo otkriće može biti korišćeno u proizvodnji paste za zube ili vode za ispiranje.
 

B92, INDEPENDENT, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: