Kajzer pobednik Bijenala

Lokalne vesti - Ponedeljak 11.01.2016 - 19:41

Svetislav Slavković Kajzer pobednik je Bijenala umetnika Vranja, petog po redu, koji se tradicionalno organizuje krajem godine.

Laureati Bijenala: Nikolić, Petrušijević, Slavković, Foto: Facebook Laureati Bijenala: Nikolić, Petrušijević, Slavković, Foto: Facebook

Ovim likovnim dešavanjem  Galerija Narodnog muzeja krajem 2015. godine obeležila je i dve decenije rada ove ustanove.

Od 1995. godine Galerija svaku kalendarsku godinu zaključuje izložbom radova vranjskih slikara, a od 2007. ove izložbe se organizuju bijenalno, svake druge godine.

Na ovogodišnjoj smotri predstavilo se 50 umetnika sa 61 radom, a pozitivan znak za vranjsku likovnu scenu je i učešće velikog broja mladih stvaralaca.

 

Među pristiglim radovima preovlađuje tehnika ulje na platnu, ali ima i crteža, grafika, vajarskih dela i fotografija.

 

Izložbi je prethodio konkurs na koji se prijavilo 62 autora sa 104 rada, a najbolje je birao žiri u sastavu: Srđan Marković, profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Nišu, Radmilo Vlatković, muzejski savetnik Galerije u Pirotu i Nenad Ristović, magistar slikarstva Galerije u Kragujevcu.


Prvu nagradu, zahvalnicu i novčani iznos od 20.000 dinara dobio je Svetislav Slavković Kajzer  za rad "Sećanje".

 

Pobednički rad deo je jednog ciklusa koji duže traje i koji se sastoji od pejzaža viđenih očima umetnika, rekao je Svetislav Slavković Kajzer.

 

- Ništa na slikama nije definisano kao pejzaž, kao motiv, već ono što kroz taj pejzaž ja nosim kao sećanje, kao doživljaj i uspomene.

 

Slike su rađene u maniru asocijativnog slikarstva, tako da se na njima može videti ono što sam ja video, ali i nešto potpuno novo - kaže Kajzer.


Izložbu je otvorila Snežana Radivojević Petrović, upravnica Galerije Narodnog muzeja, koja je je rekla da ovo nije samo otvaranje Bijenala umetnika Vranja, već i obeležavanje dvadesete godišnjice Galerije Narodnog muzeja.

 

Ova institucija je počela sa radom u decembru 1995. godine, tako da je ovo zgodna prilika za sumiranje rezultata.

- Galerija je počela rad izložbom svih vranjskih slikara i tako se nastavilo sve do 2007. godine.

Tada smo odlučili da izložbe organizujemo bijenalno, dakle svake druge godine da bi umetnicima dali prostora i vremena da se pojave sa svežijim i drugačijim radovima
- rekla je Snežana Radivojević Petrović.

 

Ona je na otvaranju istakla da je kvalitet ovogodišnjih radova bio veoma visok, tako da je žiri imao vrlo težak zadatak da izabere najbolje.

 

Članovi žirija su umetnici iz drugih gradova i to se svih ovih praktikuje iz razloga nepristrasnosti.

 

- Ovakav princip žiriranja omogućava da članovi žirija, ne poznajući autore radova na konkursu, objektivno i neopterećeno pristupe ocenjivanju i vrednovanju pristiglih radova - kaže upravnica Galerije Narodnog muzeja.

 

Ona dodaje da je ovo jedina žirirana izložba koja se održava u Vranju i jedina tradicionalna izložba kojom se sumira likovna scena grada tokom kalendarske godine.

Zbog visokog umetničkog nivoa i kvaliteta radova na konkursu, žiri je odlučio da ove godine budu dodeljene dve druge nagrade, koje su osvojili Zoran Petrušijević i Nebojša Nikolić, kojima će Galerija u narednoj godini organizovati samostalne izložbe.  
 
Nagrade je dobitnicima uručila Nela Dimitrijević, članica Gradskog veća za kulturu.

Izložbu, koja će biti otvorena do 21. januara, prati bogat katalog sa svim podacima o umetnicima i radovima, na srpskom i engleskom jeziku.

Planirano je i da postavka bude izložena u Prokuplju i bugarskom gradu Montana.

 

Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije​ u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: