Kako MISLIŠ, tako i ŽIVIŠ

Lokalne vesti - Ponedeljak 23.05.2016 - 15:20

U okviru proslave jubileja Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju koja obeležava 125 godina postojanja, promovisana je knjiga „Osnovni principi u kognitivnoj terapiji“ ili „Kakve su ti misli takav ti je život“.

Veliko interesovanje za predavanje FOTO M. Mišković/OK Radio Veliko interesovanje za predavanje FOTO M. Mišković/OK Radio

Vranjska čitalačka publika je imala tu čast da psihijatra i transfuziloga dr Lolu Veljović iz Užica koja 15 godina živi i radi u Norveškoj prvi put čuje i upozna kao pisca.

U pisanju knijge „Osnovni principi u kognitivnoj terapiji“ autorka se rukovodila mislima oca Tadeja koji je u svojoj knjizi zapisao „Sve počinje od misli, njihove promenjivosti i nestabilnosti.

Negativne misli koje se svima javljaju treba odstraniti od sebe, jer kada se puste u srce dohvate osećanja i sa njima se pomešaju, i postaju opasnije i teže za odstranjivanje“.

- Treba da postanemo svesni kakve misli imamo i kako one utiču na nas, naša osećanja i ponašanje. Moje iskustvo pokazuje da su naše misli crne i teške.

Uglavnom nosimo naočare depresije. Nadam se da će moje predavanje pomoći da pogledamo svet u nekoj drugoj boji, a ne samo u nijansama crne
- kaže Lola Veljović.

Veljovićeva je govorila o principima kognitivne terapije koja se temelji na ideji da ono što mislimo utiče na to kako se osećamo i šta radimo.

Kroz konkretne primere iz života i zanimljiv dijalog sa vranjskim Gimnazijalcima objasnila je značaj kognitivne terapije koja se u praksi radi po ABC modelu.

- Ne postoji onaj koji ne misli ništa. Svako od nas ima svoj unutrašnji dijalog. Često nismo svesni našeg autonomnog mišljenja.

O istim događajima možemo da razmišljamo na različite načine, ali ono što je od presudnog značaja je naše znanje i vreme
- kaže dr Veljović.

U krugovima pisane reči, Veljovićeva je poznata kao pesnikinja. Njena prva knjiga pesama „Ako neko pita za mene“ predstavljena je na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Priprema drugu zbirku pesama i knjigu o posledicama traume kod dece.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: