Kamenolom guta i Momin kamen

Lokalne vesti - Sreda 02.04.2014 - 12:29

Vranje - Opstanak kamenoloma u Mominom Kamenu kod Vladičinog Hana doveden je u pitanje zbog izgradnje Koridora 10 na toj deonici.

Momin kamen Momin kamen

Kamenolom je u vlasništvu akcionarskog društva „Erozija“, a jedan od zastupnika većinskog kapitala te firme Milan Milosavljević rekao je za „Novosti“ da do 10. marta nisu znali da će trasa autoputa proći kroz nalazište dacita koji je sa radom počeo 1883. godine.

- Rešenje o eksproprijaciji zemljišta dobili smo jula 2012. godine. Od ukupno 57 hektara, koliko zauzima kamenolom, 70 odsto je pod dacitom a nama uzimaju 5,5 hektara.

Problem je što je to srce kamenoloma jer nam time zatvaraju čela eksploatacije, s jedne strane nam ostaje kamen, poslovne prostorije a, sa druge, industrijski kolosek železnice - navodi Milosavljević.

On kaže da su postojala uveravanja nadležnih da kamenolom neće biti „pipnut“ prilikom izgradnje Koridora 10.

- Od tada počinju pregovori i dopisivanje sa „Putevima Srbije“ i „Koridorima Srbije“ a dobijali smo uveravanja da će kamonolom ostati, ali istovremeno ni na jedan naš pisani zahtev nije odgovoreno.

Kada je počelo da se govori o izgradnji „Koridora 10“ kroz ovaj kraj, bilo je reči da će to biti sa druge strane brda, tako da ne bi ometalo eksploataciju.

Međutim, na osnovu izveštaja Zavoda za veštačenje iz Beograda o eksproprijaciji, tek nedavno smo saznali da tik uz kopove prolazi trasa.

Upravo zbog toga, veštaci preporučuju eksproprijaciju celog kamenoloma, koji gubi svoju namenu – rekao je Milosavljević.

Ukoliko se to dogodi, bez posla će ostati 15 radnika „Erozije“.

Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: