KANCERI pluća i dojke najčešći na JUGU SRBIJE

U fokusu - Ponedeljak 30.05.2016 - 11:59

Za šest godina, koliko postoji Dnevna onkološka bolnica u Vranju, tu je urađeno oko 42.000 specijalističkih i 12.800 konzilijarnih pregleda, a primenjeno je i oko 17.000 hemioterapijskih tretmana.

17.000 hemioterapija za šest godina FOTO kancer.rs 17.000 hemioterapija za šest godina FOTO kancer.rs

Muškarci u Pčinjskom okrugu najčešće obolevaju od raka pluća i organa za varenje, dok je kod žena i dalje najčešći rak dojke, dok je rak pluća na drugom mestu.

Na Onkološkom odeljenju u Vranju trenutno ima 452 kartona pacijenata obolelih od raka pluća od kojih je aktivno 180, što znači da su od 2009. godine umrle 272 osobe.

Za isti period registrovane su 822 žene obolele od raka dojke od kojih je 139 preminulo.

Kod gastroenteroloških pacijenata beleži se najveća smrtnost, jer je za proteklih šest godina od ovih bolesti preminula 231 osoba.

Prema poslednjim podacima registra za Pčinjski okrug ovog odeljenja u 2015. godini od karcinoma debelog creva obolelo je 59 osoba, a od karcinoma pluća 65.

Poređenja radi, u 2010. godini broj obolelih od ovog kancera bio je 18, što znači da se broj povećao za tri puta.
 
- Ovi podaci nisu u potpunosti tačni, jer se veliki broj pacijenata leči na privatnim klinikama u zemlji i inostranstvu, tako da se nikad ne pojave na odeljenje Onkologije u Vranju - kaže dr Kostica Zdravković, načelnik ovog odeljenja.

Prema njegovim rečima, Srbija se u odnosu na Evropu nalazi u paradoksanoj situaciji - na začelju je po broju obolelih, ali prva po smrtnosti.

- Razlog za to je kasno otkrivanje kancera kada je lečenje, a potom i izlečenje, nemoguće - kaže Zdravković.

Sve u svemu, ovaj stručnjak tvrdi da stepen preživljavanja obolelih od neke vrste kancera zavisi od stadijuma bolesti u kojem se započne lečenje.

- Mi smo sa svakim našim pacijentom u prijateljskim odnosima. Ponekad topla reč više znači od bilo kakvog leka.

Svi smo tu da njima olakšamo bolest i pomognemo koliko je to u našoj moći
- dodaje Zdravković.

Sa pacijentima svakog dana u Dnevnoj onkološkoj bolnici u Vranju rade tri lekara, medicinsko osoblje i sociolog koja razgovara sa bolesnicima na terapiji.  
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: