KNAUF: Ne zagađujemo životnu sredinu!

Lokalne vesti - Sreda 18.10.2017 - 14:13

Vranje - U poslednjih nekoliko meseci kompanija „Knauf Insulation“ doo Beograd, sa fabrikom kamene mineralne vune u naselju Belo Polje u Surdulici, pod pojačanom je pažnjom lokalne javnosti zbog navodnog zagađenja životne sredine u opštini Surdulica.

Fabrika kamene vune Fabrika kamene vune

Kako navode iz „Knaufa“, kompanija želi da bliže i detaljnije obavesti građanstvo Surdulice i njene okoline o tim rezultatima, kao i o rezultatima nezavisnih merenja, koja u ime i za račun opštine Surdulica vrši Insitut za zaštitu na radu iz Novog Sada.

- Inspekcija je u septembru ove godine naložila kompaniji „Knauf Insulation“ da izvrši merenje kvaliteta vazduha ambijenta u zoni potencijalnog uticaja proizvodnog pogona.

U zaključku izveštaja laboratorije „Anahem iz Beograda“, iz oktobra 2017. godine, navodi se da izmerene koncentracije ukupnih suspendovanih čestica sumpor dioksida, amonijaka i formaldehida, sa maksimalno dozvoljenim koncentracijama definisanim zakonom, nisu prelazile propisane maksimalne dozvoljene koncentracije
- kažu u “Knaufu”.

Takođe, iz “Knaufa” podsećaju da je opština Surdulica 9. marta 2017. godine sklopila ugovor sa Institutom za zaštitu na radu iz Novog Sada, za kvartalno praćenje kvaliteta vazduha na teritoriji opštine Surdulica.
 
Vrednost ovog
ugovora koji se plaća iz budžeta opštine Surdulica je 1.9 miliona dinara.

- Iako je ugovor sklopljen za kvartalno merenje, do sada su već obavljena tri merenja u čije smo rezultate imali uvid.


U zaključcima sva tri izveštaja iz aprila, juna i jula ove godine, navodi se da izmerene koncentracije različitih merenih materija, ni u jednom jedinom slučaju nisu prelazile maksimalne dozvoljene vrednosti.

Nije nam poznat razlog zašto opština Surdulica nije javno objavila ove rezultate, s obzirom da je u interesu građana da ovakve informacije budu javno dostupne.

Ukoliko se ovakva praksa nastavi, kompanija Knauf Insulation će i ubuduće objavljivati rezultate svih merenja koja joj budu dostupn
a - najavljuju iz “Knaufa”.

U “Knaufu”, na osnovu svega prethodno navedenog, zaključuju da se javnost Surdulice sa namerom dovodi u zabludu, a u vezi sa poslovanjem ove kompanije.
 
- Naša kompanija posluje u skladu sa zakonima Republike Srbije u svemu, pa i kada je u pitanju zaštita životne sredine.

Građani mogu biti spokojni kada je kvalitet vazduha u opštini Surdulica u pitanju, kao i u vezi sa kompletnim poslovanjem kompanije “Knauf Insulation”, koje se odnosi na uticaj na životnu sredinu
- poručuju iz “Knaufa”, prilažući rezultate svih merenja, a koji se nalaze na kraju ovog teksta.

“Knauf Insulation” doo Beograd u Srbiji posluje od 2005. godine, i zapošljava 130 ljudi.
 

 

  • Knauf, prilog 1.pdf
  • Knauf, prilog 2.pdf
  • Knauf, prilog 3.pdf
  • Knauf, prilog 4.pdf
  • OK Radio

    Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

    Komentari

    Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

    Ostavite komentar:

    Ime:
    Email:
    Komentar: