Ko će biti novi direktor Gimnazije?

Lokalne vesti - Sreda 12.11.2014 - 07:40

Dugogodišnji direktor gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju, Dragan Ilić, od 1. janura 2015. godine odlazi u penziju, što svakako otvara pitanje nejgovog naslednika.

Najstarija vranjska srednja škola dobija novog direktora Najstarija vranjska srednja škola dobija novog direktora

Za tu funkciju ostala su samo dva kandidata - profesorka srpskog Suzana Mišić i Nasko Petrušić, profesor biologije.

Naravno, ovaj izbor nije mogao proći bez politike, pa je Mišićeva kandidat  SPS-a, dok je Nasko favorit SNS-a.

Kao glavni kandidat, koga je podržavala lokalna vlast, pominjana je Marina Stojanović, profesorka srpskog u  O.Š. „Vuk Karadžić“, ali je ona odustala od kandidature.

Konkurs za direktora raspisan je još 17. septembra, a novog direktora ne samo da nema, nego još nije ni na vidiku.

I predsednik Školskog odbora (ŠO) Budimir Mihajlović (SPS), inače načelnik Okruga, slaže se da čitav posao kasni, ali nalazi i dobre razloge zašto je to tako.

- Sada se nalazimo u fazi promene ŠO. Po prijavi građana ustanovili smo da su neki članovi ŠO iz kolektiva u sukobu interesa, i sada smo u fazi njihove promene.

Hoćemo da očistimo ŠO od takvih sumnji, samo što prvi pokušaj da se to uradi nije uspeo, ali drugi jeste. Sukob leži u činjenici da predstavnici zaposlenih imaju decu koja pohađaju Gimnaziju.

Sada je na redu Skupština grada, koja će imenovati praktično novi ŠO, koji će zapravo imati samo  dva nova člana - objašnjava Mihajlović.

Ono što on ne želi da kaže je činjenica da je članica ŠO bila i Suzana Mišić, jedan od kandidata, ali da su ona i Divna Pešić morale da odu iz tog tela zato što im deca idu u Gimnaziju.

I sad, tu su kandidati. Prvi kandidat lokalne samouprave Marina Stojanović, slavna profesorka „Vuk“ škole, po rečima gradonačelnika Antića bila je prvi pik, ali je „iz porodičnih razloga povukla dokumentaciju na konkursu“ i ona više, očigledno, nije opcija.

Ostali su samo Petrušić, kao kandidat SNS-a i Mišićeva, kandidat SPS-a.

No, za sada je potpuno nejasno koja će struja prevladati, jer se praktično ne zna ni ko će birati direktora, kamo li šta više.

Važno je znati da posle izbora direktora od strane ŠO ministar ima 30 dana da da svoju saglasnost, ili da se usprotivi tom izbor.

U slučaju da ministar ćuti ii ne oglašava se, izabrani čovek automatski postaje direktor. Ako ministar ne da saglasnost na odluku ŠO, ide se na novi konkurs, a škola dobija v.d. direktora.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: