KOALICIJE: SDS najbliži ULASKU U VLAST?

Lokalne vesti - Utorak 10.05.2016 - 14:55

Nakon prvih razgovora koji su o eventualnoj koalicionoj vlasti u Vranju vođeni u subotu, u prostorijama SNS-a, utisak je da je SDS najverovatniji partner naprednjacima, ukoliko se odluče na podelu vlasti.

Sastanci traju, koalicija sve izvesnija FOTO: D. Ristić/OK Radio Sastanci traju, koalicija sve izvesnija FOTO: D. Ristić/OK Radio

Prvi pregovori o formiranju eventualne buduće koalicije koja bi činila novu gradsku vlast vođeni su u subotu u prostorijama SNS-a.

Najviši lokalni funkcioneri ove stranke su razgovarali sa predstavnicima Jedinstvene Srbije, Demokratske stranke i Socijaldemokratske stranke, koje, sudeći po pričama, važe za kandidate za koalicionog partnera SNS-u, ukoliko se naprednjaci odluče da vlast podele sa nekim.

Dejan Manić, predsednik GrO JS-a za OK Radio kaže da su razgovori bili korektni i da je postignuta saglasnost oko toga da bi grad trebalo da se razvija mnogo bolje nego što je to dosad bilo.

- Složili smo se oko toga i ništa više od toga. Naredni koraci zavise od SNS-a, jer oni sami imaju većinu i ukoliko žele da imaju partnera u vlasti, nastaviće razgovore sa izabranom strankom.

JS neće postavljati nikakve uslove, jer JS se jedino zalaže za dobrobit građana Vranja – odgovara Manić.

Predsednik vranjskih demokrata Slobodan Stamenković kaže da su se demokrate odazvale pozivu za razgovore, na kojima nije bilo nikakve konkretnije inicijative.

Na pitanje da li je uopšte moguća saradnja SNS-a i DS-a, Stamenković odgovara da je u politici sve moguće.

- Međutim, kako stvari trenutno stoje, ne vidim razloga da mi insistiramo na tome, s obzirom na odnos snaga u parlamentu.

Sada nam predstoje dogovori u Gradskom odboru DS-a, pa ćemo uskoro videti kakav će biti naš stav – odgovara Stamenković i dodaje da je DS spreman i za konstruktivni rad, bez obzira ko je na vlasti, kao i za kritiku, ukoliko bude u opoziciji.

Iako još uvek nema nikakvih konkretnih ponuda, čini se da je SDS najbliži statusu budućeg koalicionog partnera naprednjaka u budućem periodu.

Lider vranjskih socijaldemokrata Igor Andonov ističe da su razgovori protekli u „prijatnoj i drugarskoj atmosferi“ i da očekuje da će biti nastavljeni.

- Nas druge stranke ne zanimaju, jer svi ostali koji su prešli cenzus, jesu stranke koje su bile na vlasti i pokazale u prethodne četiri godine pokazale šta znaju i umeju.

Mi sebe ne vidimo u savezu sa njima, jer smo se borili protiv lokalne vlasti koja nije radila dobro – kaže Andonov.
On dodaje da je već dogovoreno da se predstavnici SDS-a ponovo sastanu sa naprednjacima u sredu, nakon čega će stvari biti jasnije.

- Mi treba da se dogovorimo da li možemo da uvedemo gradsku upravu i javna preduzeća i ustanove u red i ako uspemo u tome, nastavićemo da razgovaramo i o daljoj saradnji i podeli funkcija – najavljuje Andonov.

Podsetimo, nakon razgovora u subotu, šef vranjskih naprednjaka Slaviša Bulatović je najavio da ova stranka želi prave partnere u lokalnoj vlasti i da će proces pregovora potrajati „još izvesno vreme“.

Na razgovore nisu pozvani predstavnici SPS-a.

Nakon lokalnih izbora, SNS će u novom lokalnom parlamentu imati 35 odbornika, SPS 15, JS sedam, DS četiri, a SDS tri.
Cenzus je prošla još i koalicija „Za naše Vranje – Zelena stranka“, koja će imati jednog odbornika.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: