Konačno put do Kazanđola!

Lokalne vesti - Petak 13.06.2014 - 11:26

Planinarski klub „ Železničar 2006.“ iz Vranja organizovaće u subotu 14. juna edukativni izlet do istorijskog lokaliteta Markovo Kale, putem novouređene staze koja prati tok Vranjske reke.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Na ovaj izlet mogu da krenu svi zainteresovani,  a otvaranje staze i početak šetnje planiran je okupljanjem ispred zgrade Skupštine grada u 10 časova.

Ninoslav Jordanov, predsednik PK „ Železničar“  vidi izlet kao svojevrstan praznik prirode u kome će moći da uživaju svi sugrađani.

- Planinarski klub je odradio ekološki projekat na nivou grada koji podrazumeva uređenje Gradske reke i Kazanđola.  

Projekat  je imao  za cilj  očuvanje  prirodne retkosti i lepote – rekao je Jordanov.

Projektom ugovorenim sa Gradskom upravom oktobra 2013. godine klub je dobio sredstva za uređenje staze u klancu Gradske u dužini od četiri  kilometara.

Staza deo je Evropskog pešačkog puta, a članovi kluba uložili su veliki trud da se zapušteni i zagađeni prostor doline gradske reke vrati u prvobitno stanje.

Jordanov kaže da je očišćena velika količina smeća tom prilikom i uputio apel sugrađanima da više ne ruže okolinu otpadaom.

- Na trasi su očišćene i proširene staze sa obe strane gradske reke, napravljena su tri mosta, postavljen veći broj stolova i kluipa za odmor namenjenih boravku u prirodi,a neke deonice ograđene su gelenderima – pojašnjava on.

Osim uređenja prostora u dolini Vranjske reke obezbeđena je i oprema kao i tehnički uslovi za opremanje alpinističkog pravca na steni iznad  klanca gde će članovi kluba moći da treniraju i stiči znanja potrebna za planinarenje.

U šetnji uređenom stazom na potezu Crkva Svete Petke – Beli Most - Manastir Sveti Nikola - Kazanđol - Markovo Kale učestvovaće i đaci OŠ „Branko Radičević“ kao i mladi džudisti.

Prikazivanje kulturne i prirodne retkosti doline Gradske reke osnovna je zamisao ovog izleta, a na istorijskom lokalitetu Markovo Kale biće organizovano i predavanje profesora istorije.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: