Koncept MI protiv VAS

Lokalne vesti - Nedelja 03.07.2016 - 11:16

U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju otvorena je izložba “Mi” mlade makedonske umetnice Ane Jovanovske. Ovaj koncept pod nazivom “Mi” umetničkim postupkom obrađuje čovekovu prirodu.

Ana Jovanovska D. Ristić/OK Radio Ana Jovanovska D. Ristić/OK Radio

- Ideja je da se prikaže “Mi protiv vas” stav i želi da pošalje poruku da smo svi jednaki i da ne treba da se delimo – objašnjava Jovanovska.

Koncept razrađuje rodovnu, seksualnu, nacionalnu i svaku drugu podeljenost.

- Ova problematika je aktuelna, kako u Makedoniji, tako i ovde, tako je bilo od davnina i po svemu sudeći biće aktuelna i u budućnosti.

To je u ljudskoj prirodi da se grupiše i da se u svojoj grupi oseća bezbedno dok istovremeno odbacuje ljude iz drugih grupacija
– kaže za OK Radio Ana Jovanovska.

Izloženi radovi obuhvataju kolaže, crteže, slike i jedan objekat, za koji umetnica kaže da predstavlja trodimenzionalno predstavljanje iste ideje, uz mogućnost za dalje razvijanje ciklusa novim delima.

Ovaj ciklus je po prvi put ugledao svetlost izložbenih prostora u Vranju.

Ana Jovanovska je rođena 6. aprila 1991. godine u Kumanovu, Makedonija.
 
Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Skoplju 2014. godine, kao grafičar i grafički dizajner.

Kao stipendista provela je semestar studiranja u Francuskoj na fakultetu École supérieure d'arts & médias de Caen/Cherbourg.

Tokom studija bila je dobitnik nagrade za najbolju grafiku Dragutim Avramovski – Gute (2013.) i ostvarila najveće priznanje za izuzetne rezultate i prosečnu ocenu tokom studija na Fakultetu likovnih umetnosti.

Izlagala je na preko 60 grupnih izložbi u Makedoniji, Srbiji, Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Grčkoj, Rusiji, SAD, Francuskoj, Španiji, Portugaliji, Kolumbiji, Meksiku, Italiji itd.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: