KOŠTANA 2015: Granične policije spremne

Lokalne vesti - Sreda 07.10.2015 - 13:31

Vranje - Zajednička operativna akcija policija većine zemalja iz regiona „Koštana 2015“ završena u sredu na graničnom prelazu Preševo - Tabanovci, pokazala je da region može da se zajednički nosi sa problemom migrantske krize, ocenjuju njeni učesnici.

Policije regiona spremne za migrante FOTO S. Tasić Policije regiona spremne za migrante FOTO S. Tasić

“Koštana 2015“ organizovana je u skladu sa planom rada Programa granične bezbednosti DCAF - a u saradnji sa Upravom granične policije MUP-a Republike Srbije.

Direktor DCAF Anton Travner rekao je da je ova akcija pokazala da region može, zna i hoće da zajednički sarađuje na rešavanju bitnih pitanja .

- Rezultat ove akcije je i razmena iskustava policija, koji je bitan element za prekograničnu policijsku saradnju kao i stvaranje kanala za razmenu zajedničkih informacija.

Jedan  od kanala razmene informacija bio je na nivou MUP Srbije i Europola. Značajno je i međusobno poverenje policija stvoreno u vreme ove akcije  – rekao je Travner.

Načelnik Odeljenja za suzbijanje prekograničnog kriminala MUP-a Srbije Mitar Đurašković rekao je da su u ovoj akciji postignuti dobri operativni rezultati.

- Cilj akcije je bio prikupljanje saznanja o kriminalnim grupama koje iliegalno krijumčare ljude iz pravca Turske u Grčku, i presecanje sličnih kanala u Srbiji.

Tokom akcije podneta je jedna krivična prijava protiv državljanina Srbije, koji je krijumčario osam državljana Sirije.

Obavljeno je 160 intervjua sa iregularnim migrantima, od čega najviše sa Sirijcima njih 66 i Avganistancima 48, zatim sa 17 Iračana. Ostali inrevjui su vođeni sa pripadnicima drugih nacija - rekao je Đurašković.

Od početka migrantske krize iz Makedonije je u Srbiju ušlo 180.000 tražioca azila i ilegalnih migranata sa Bliskog istoka.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: