KOVAČEVIĆ: KOŠTANA je podstanar u svom gradu (FOTO, VIDEO)

Lokalne vesti - Subota 08.04.2017 - 12:21

Ističući dramsko stvaralaštvo Bore Stankovića i podsećajući na nesrećnu sudbinu pozorišta u Vranju, ovogodišnji laureat nagrade koja nosi Borino ime, Duško Kovačević je istakao da Koštana u svoj grad može da se vrati samo kao podstanar.

Kovačević oduševio publiku u Vranju FOTO D. Ristić/OK Radio Kovačević oduševio publiku u Vranju FOTO D. Ristić/OK Radio

- Nadam se i želim da verujem da će obnova Pozorišta uskoro biti završena i da će se Koštana vratiti kući kad čuje da ima gde da stanuje.

Priča se da će to biti ove godine, već godinama
– rekao je u svom prepoznatljivom stilu Dušan Kovačević na svečanosti na kojoj mu je dodeljena ovogodišnja nagrada „Borisav Stanković“.

 

Jedan od najvećih srpskih živih pisaca, kako ga je u predstavljanju nazvao Goran Maksimović, predsednik žirija koji dodeljuje ovu prestižnu nagradu “Borine nedelje”, istakao je da je Bora pisac njegove mladosti.

- On je jedan od onih velikih pesnika koga sam čitao zato što sam ga dobro razumeo i voleo i ovu nagradu doživljavam kao deo te stare ljubavi i vremena za kojima je Bora žalio, kad je ponavljao „Staro, staro mi dajte“, misleći na mladost i ono malo sreće koje je imao u ranom detinjstvu.

Čast mi je da sam u gradu koji je svojim radom, darom i životom, naš veliki pisac izdvojio kao posebno, mitsko mesto i pozornicu likova svoje književnosti
– rekao je Kovačević.

U svom obrazloženju, tročlani žiri u čije ime je govorio Goran Maksimović, istakao je da se ova nagrada po prvi put dodeljuje za celokupno delo umesto za jednu knjigu i prvi put jednom dramskom piscu.

- Kovačević je i u književnoj i u pozorišnoj umetnosti obeležio poslednju trećinu 20. i prvi deo 21. veka i, što je najvažnije, nastavio je veliku tradiciju dramske srpske književnosti koja je prisutna preko 200 godina.

Mnogi narodi imaju dramske pisce, ali su retki oni koji imaju i komediografe, jer ne znaju svi da se smeju na svoj račun i svoje nevolje i radosti iskazuju kroz dramske forme kojima preovlađuje smeh
– rekao je Maksimović.

Svečanost je otvorena snimkom iz čuvene Kovačevićeve drame „Profesionalac“ u izvođenju beogradskog „Zvezdara teatra“, a o stvaralaštvu Duška Kovačevića je govorila i članica žirija Slađana Jaćimović.

Pisac je vranjskoj publici, koja je ispunila Galeriju Narodnog muzeja pročitao i tri svoje pesme iz zbirke „20 srpskih podela“.

Nagradu „Borisav Stanković“, koja je ove godine dodeljena po 26. put, Kovačeviću je uručio Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice koja nosi Borino ime.

Nagrada se sastoji od bareljefa sa Borinim likom, povelje i novčanog dela, čiji je regularni iznos od 200.000 dinara, ove godine zbog neizvesnosti sa finansiranjem, još uvek pod znakom pitanja.

Ovom večeri, svečano je zatvorena ovogodišnja “Borina nedelja”, koja je održana na 90. godišnjicu od smrti velikog srpskog pisca.

Program jedne od najstarijih kulturnih manifestacija u Srbiji, koja je održana po 51. put, ove godine je organizovan paralelno u Vranju i Beogradu.

 

 

    
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: