Kraj noćne more: Isplaćen TUŠ

Lokalne vesti - Četvrtak 15.06.2017 - 10:06

Isplatom poslednje rate „Tušu“, Grad Vranje je namirio dugovanje prema slovenačkom trgovinskom lancu, koje je predstavljalo najveće opterećenje gradskih finansija u poslednjih šest meseci.

Grad isplatio velike sume u poslednjih šest meseci FOTO: OK Radio Grad isplatio velike sume u poslednjih šest meseci FOTO: OK Radio

Poslednja rata je isplaćena u sredu i time je ukupno dugovanje od 133.504.894,24 dinara isplaćeno u predviđenom roku.

Ova suma je isplaćivana od početka godine, u skladu sa dogovorom sa Slovencima, po kojem je dogovoreno namirivanje duga u šest mesečnih rata.

Kako bi se dug namirio na vreme, lokalne vlasti su morale da pribegnu kratkoročnom zaduživanju, tako da je podignut kredit u iznosu od 85 miliona dinara.

Osim isplate „Tuša“, ovaj novac je otišao prvenstveno na isplatu potraživanja po izvršnim sudskim presudama.

Značajan iznos od 25 miliona je izdvojen za isplatu potraživanja „Novogradnje“, kao i za isplatu troškova prevoza prosvetarima.

Gradske finansije leto dočekuju unekoliko relaksirane, jer je na nekoliko velikih rashodnih stavki stavljena tačka, kaže za OK Radio većnik za finansije Ivan Stanković.

- Pored toga što smo u toku ove nedelje isplatili dug „Novogradnji“ i „Tušu“, ove godine smo isplatili i staro dugovanje za PDV od 35 miliona.

Ostala nam je i stručna praksa, imamo još jedan mesec za isplatu, a u te svrhe smo tokom godine izdvojili oko 50 miliona dinara
– kaže Stanković.

Inače, spor sa firmom „Tuš“ datira iz 2007. godine, kada je tadašnja gradska vlast sa Slovencima postigla dogovor o korišćenju zemljišta pored nekadašnje fabrike „Koštana“.

Na ime uređenja tog zemljišta, Slovenci su Gradu uplatili 122,7 miliona dinara.

Međutim, zbog ekonomske krize i drugih faktora, posao nije ni počeo da se realizuje, pa je “Tuš” zatražio svoj novac nazad u sudskom procesu, koji je početkom oktobra prošle godine okončan u njihovu korist.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: