KVRGAVA KOŽA i u Vranju?

Lokalne vesti - Četvrtak 16.06.2016 - 16:33

Ukoliko laboratorijske analize potvrde sumnje da je u selu Gradnja u Poljanici jedno grlo stoke zaraženo nodularnim dermatitisom i grad Vranje biće proglašeno zaraženim područjem, saopštio je u četvrtak gradski Krizni štab.

Novi sastav kriznog štba Vranje FOTO D. Ristić/OK Radio Novi sastav kriznog štba Vranje FOTO D. Ristić/OK Radio

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je prvog radnog dana prisustvovao sednici Kriznog štaba, na kojoj su izneti najnoviji podaci i najnovija saznanja o epidemiji bolesti tkzv. „kvrgave kože“ na području Pčinjskog okruga.

Dragan Tasić, načelnik odeljenja za vanredne situacije je izneo podatak da je na području sela Gradnja u Poljanici registrovano jedno grlo stoke, za koje postoje jake indicije da je zaraženo ovim virusnim oboljenjem.

- Ako se laboratorijski utvrdi prisustvo nodularnog dermatitisa, to znači da će i područje grada Vranja biti proglašeno zaraženim područjem.

Do sada su zaraženim područjima proglašene terirorije opština Bujanovac, Surdulica, Bosilegrad i Trgovište, gde je potvrđeno prisustvo ovog opasnog stočnog oboljenja.

Teritorije ostalih opština su za sada samo ugrožena područja
– rekao je Tasić.

U ovakvim slučajevim najvažnije je brzina reagovanja i sprovođenje mera koje je naložila Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Kako je za konkretne mere saniranja posledica zaraze nadležna Uprava za veterinu i Veterinarska inspekcija, lokalna samouprava treba da njima pruži logističku podršku.


- To uključuje nalaženje više lokacija za grobna mesta za životinje koje eutanaziraju, zatim obezbeđivanje vozila za transport tela i mehanizacije za ukopavanje.

Pored toga, obaveza lokalne samouprave je i vršenje dezinfekcije i dezinsekcije zaraženih područja
– objašnjava Tasić.


Do sada je na teritoriji okruga eutanizirano 60 grla zaražene stoke, od čega 30 u selu Ljiljance, gde je bolest prvi put i otkrivena.

Zbog ove zaraze, po nalogu Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, zatvorene su pijace u Ristovcu i Vlasu i tamo je izvršena dezinfekcija i dezinsekcija.

Uprava je takođe naložila i zabranu prometa i transporta stoke u zaraženim i ugroženim područjima.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: