Lažiraju podatke zbog dečijeg dodatka

Lokalne vesti - Ponedeljak 04.05.2015 - 12:23

Od početka godine za ostvarenje prava na dečiji dodatak službi Dečije zaštite u Vranju predato je preko 2.000 zahteva građana.

Male, ali važne pare Male, ali važne pare

U čitavu priču prema rečima nadležnih morala je da se uključi i policija, jer je bilo slučajeva prevare zbog  falsifikovanja dokumentacije i lažiranja visine proseka mesečnih zarada.

Iz Dečije zaštite objašnjavaju da je bilo situacija da u istom danu dve radnice kompanije „Geox“ za isti period podnesu potvrde sa tromesečnim prosekom zarada koji se razlikuje za 30.000 dinara.

Bilo je zloupotreba i sa potvrdama zaposlenih pri Vojsci, i u privatnim firmama.

- Zloupotreba je potvrđena kod 15 zahteva za sada. Pokušavali su da lažiraju podatke o proseku primanja da bi se iznos uklopio u cenzus koji propisuje država.

Proverom u firmi koja izdaje potvrdu  dobio sam informaciju da ta potvrda sa tim iznosom tamo nije izdata.

Zvanično je izdata potvrda sa pravim iznosom, a da je u međuvremenu stranka to kompjuterski obradila i da je predala sa drugim iznosom da bi ostvarila pravo na dečiji dodatak.

Obavestili smo načelnika Sekretarijata i od strane Gradske uprave tražena je provera kod Privrednog kriminala – objašnjava Jovan Mladenović iz Dečije zaštite.

On kaže da je najveći problem mogućnost zloupotreba pečata.

- Ranije su postojali samo ljubičasti pečati, a danas ima crnih, crvenih i zelenih. Oni navode na sumnju da je potvrda falsifikovana.

To se tako vešto odradi na kompjuteru da i oni koji izdaju potvrde po firmama nisu sigurni da li su falsifikovane ili original.

Neki od razotkrivenih podnosioca zahteva  su se prošle godine provukli sa takvim potvrdama, primali su dečiji dodatak iako nisu imali pravo na to. Sada čekamo da policija odradi svoj deo posla  – kaže Mladenović.   

Po Mladenovićevim rečima stranka koja je napravila štetu državi nezakonito primajući dečiji dodatak moraće taj iznos da vrati i biće joj obustavljena dalja isplata dečijeg dodatka.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: