LEKARSKE GREŠKE: Kanački, Civkarovski i još dvoje lekara

Lokalne vesti - Nedelja 27.09.2015 - 23:11

Anesteziolog Slavko Živković i pedijatar Desanka Milenković „načinili su stručne propuste“ u lečenju maloletne D.M. koja je 8. januara 2011. godine preminula na Dečjem odeljenju bolnice u Vranju u petoj godini života.

Mesto dešavanja: Dečije odeljenje Mesto dešavanja: Dečije odeljenje

Pri ovoj tvrdnji i u najnovijoj dopuni mišljenja medicinskog veštaćenja ostaje Sudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Nišu, ali i prema ranijim navodima o propustima anesteziologa Slaviše Kanačkog i specijaliste ORL-a Darka Civkarovskog  kojima se po optužnici tužilaštva već sudi u Osnovnom sudu u Vranju po optužnici za „teško delo protiv zdravlja ljudi“ iz člana 259, stav 4 Krivičnog zakonika, a u vezi sa smrću devojčice D.M.

U tzv. dopuni mišljenja niškog SMO pojašnjava se da se postupci svih lekara „ne mogu posmatrati izdvojeno u odnosu na celokupni kontekst zbivanja i okolnosti koje su postojale tokom boravka sada pokojne D.M. na Dečjem odeljenju vranjske bolnice 8. januara 2011. u periodu od 2.15 do 4.45 časova posle ponoći“.

- Stručni propust doktorke Milenković u vidu neuključivanja visokih doza antibiotika intravenskim putem odmah po prijemu pacijenta je samo za sebe bilo od uticaja na pogoršanje postojećeg zapaljenja grkljanskog poklopca (tzv. epiglotitisa) i samim tim i pogoršanja opšteg stanja pacijentkinje zbog daljeg progrediranja suženog disajnog puta u nivou grkljana - tvrde iz niškog SMO.

Stručni propusti lekara Živkovića po mišljenju ovog stručnog tela navodno „izazivaju naglo i značajno pogoršanje opšteg stanja D.M.“

- Po dolasku na Dečje odeljenje, dr Živković u sobi za terapiju čini stručne propuste time što dete, koje je prethodno dr Slaviša Kanački postavio da leži na krevetu na desni bok, bez prethodnog dogovora sa prisutnim lekarima (Kanački i Civkarovski) bez sistema monitoringa i bez saznanja o tome da li je na odeljenju postoji set za hitnu traheotomiju, okreće dete na leđa u cilju intubacije.

Ubrzo potom, nakon nekoliko sekundi, nastupa nagli pad saturacije kiseonika kod deteta i ubrzo zatim prestanak srčanog rada zbog čega odustaje od intubacije i poziva prisutne lekare da mu pomognu u reanimaciji, što oni i čine - navodi se u dopuni mišljenja SMO Niš.

SMO Niš celom lekarskom timu koji je prisustvovao događaju zamera „nepraćenje stanja deteta preko sistema monitoringa u uslovima intenzivne nege gde bi se kontinuirano pratio srčani rad i disanje, mogla da kontroliše koncentracija kiseonika u krvi i acido-bazni status (stanje arterijske krvi)“.

To je okarakterisano kao „odsustvo adekvatne saradnje“ između lekara.

SMO ostaje i pri stavu da su postojali organizacioni propusti u okviru ZC Vranje koji su zajedno sa lekarskim greškama dovelo do smrti devojčice.

- Transport od Vranja do Niša mogao je da traje sat i po, najviše dva, a devojčica je u teškom stanju na Dečjem odeljenju ZC Vranje bila od 2.15 do 4.45 kada je nastupio smrtni ishod, dakle oko dva i po sata - potvrđuje svoj raniji stav SMO Niš.

Od ranije je poznato da je sanitetski prevoz za D.M. bio spreman već u 2.35 iza ponoći, ali da se lekari nisu saglasili u vezi sa transportom i da se čekalo da od kuće dođe pripravni anesteziolog koji obično ide u transport (u konkretnom slučaju Slavko Živković).

Najnoviju dopunu mišljenja potpisali su svi članovi SMO Medicinskog fakulteta u Nišu: specijalisti sudske medicine Radovan Karadžić, Goran Ilić i predsednik odbora Jovan Stojanović, opšte i plastične hirurgije Milan Višnjić, interne medicine Stevan Ilić, farmakotoksigologije Zorica Jović, ORL Milan Stanković i neuropsihijatrije Dušan Lazarević.

Lekar Slavko Živković kaže da ne mari mnogo za te tvrdnje jer je ranije SMO u Beogradu, koji je radio prvobitno veštačenje kao najreferentnije stručno telo u državi za ovu oblast, njegove postupke okarakterisao kao ispravne.

- Živković je ispravno reagovao čim je došao i video da je D.M. životno ugrožena postavljanjem disajne cevi, ali taj postupak nije bio moguć zbog ogromnog otoka grlenog poklopca - konstatovali su ranije Beograđani.

- Najeminentniji stručnjaci u državi iz SMO u Beogradu odlučili su da sam ja ispravno postupio. Potom, neki odbor iz Niša kaže suprotno. Šta po vama ima veću težinu?!

U niškom odboru nije bilo nijednog anesteziologa, doktora urgentne medicine, stručnjaka referentnih za ovu oblast.

To je odbor sa lekarima sudske medicine koji nikada nisu imali dodir sa hitnim slučajevima, odbor sa dvaput hapšenim lekarom koji je bio mentor jednog od dvojice optuženih iz Vranja. Ali, očito hartija trpi sve - ogorčeno će Živković.

Nastavak suđenja Kanačkom i Civkarovskom koji je bio zakazan za početak ovog meseca odložen je za oktobar.

Ročište je, kako je za Portal OK radija rekao jedan od branilaca advokat Dragan Stojanov, odložen zbog sprečenosti i nedolaska doktora Civkarovskog.

Dejan Dimić

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: