LISTE ČEKANJA i u ATD-u

Lokalne vesti - Utorak 07.06.2016 - 11:25

Pacijenti Pneumofiziološkog dispanzera u Vranju, poznatijeg kao ATD (antituberkulozni dispanzer), već duže vreme su na rednoj listi čekanja na specijalističke preglede zbog kvara na rentgen aparatu.

Antiituberkulozni zavod u Vranju FOTO D. Ristić/OK Radio Antiituberkulozni zavod u Vranju FOTO D. Ristić/OK Radio

Dodatni problem je to što dvojica lekara specijalista opslužuje veliki broj pacijenata.

Kvar koji koči preglede pacijenata zapravo je u mašini za razvijanje snimaka i na potpuno otklanjanje kvara moraće da se sačeka servisiranje, kaže za OK Radio načelnik ATD-a dr Vladan Stojilković.

- Mašina je trenutno kako-tako u funkciji, ali je to privremeno rešenje, koje može svakog časa da otkaže.

Serviser je dolazio dva puta i osposobio je privremeno za najnužnije korišćenje, ali će za potpuno otklanjanje kvara morati da se sačeka popravka ili zamena elektronskog kola.

Delovi za mašinu za razvijanje su skuplji i teže se nabavljaju, tako da je neizvesno kada će aparat biti u normalnoj funkciji
– kaže dr Stojilković.

Trenutno se samo hitni slučajevi obrađuju odmah, a ostali pacijenti su na listi čekanja.

- Hitne slučaje obrađujemo odmah, prioritetne u roku od 24 časa, a ostali čekaju sedam do deset dana – otkriva dr Stojilković.

Dodatni problem je i to što dispanzer ima samo dvojicu lekara specijalista, a pacijenata je mnogo.

- Prema evropskim normativima, na 40.000 stanovnika ide jedan plućni lekar, tako da je to norma koju poštuje ZZJZ prilikom sistematizacije.

Mi već desetak godina tražimo da se raspiše konkurs za novog specijalistu, ali Ministarstvo zdravlja nam ne odobrava i teško da će to da bude u dogledno vreme
– skeptičan je dr Stojilković.

Trenutno je drugi lekar, dr Boban Stojanović na odmoru, pa su u ovakvim situacijama pacijenti prinuđeni na dodatno čekanje.

Možda je broj lekara specijalista utvrđen po evropskim normativima, ali očigledno da je broj pacijenata kod nas veći od evropskog proseka, tako da će plućni bolesnici morati i dalje na listu čekanja.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: