Ljiljana Habjanović Đurović dolazi u Vranje

Lokalne vesti - Utorak 02.02.2016 - 01:05

Popularna spisateljica Ljiljana Habjanović Đurović biće gost Foruma žena DS-a u Vranju povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se u celom svetu obeležava 21. februara.

Prethodni susret Ljiljane Habjanović Đurović sa Vranjancima; Foto: Forum žena DS Vranje FB Prethodni susret Ljiljane Habjanović Đurović sa Vranjancima; Foto: Forum žena DS Vranje FB

Ljiljana Habjanović Đurović će ovom prilikom vranjskoj publici predstaviti i svoju najnoviju knjigu “Gora preobraženja”, sedmi roman iz njenog duhovnog ciklusa.

Ovaj roman bio je najprodavaniji na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu.


“Gora preobraženja” je roman koji podseća kako su Nemanjići stvarali srpsku državu i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Kako je Sveti Sava ispunio sebe svetlošću Duha Svetoga i sobom obasjao srpski rod.

Kako je srpski narod kroz vekove opstajao na stazi Svetosavlja.

Kako da se i mi uspnemo na Goru Preobraženja.

"Gora preobraženja" je roman o Svetom Savi, besmrtnom vladaru i večitoj svesti i savesti srpskog naroda, kako stoji na zvaničnom sajtu ove spisateljice.

 

Ljiljana Habjanović Đurović rođena je u Kruševcu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju.

 

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

 

Radila je kao bankarska službenica, komercijalista i kao novinarka i urednica u magazinu "Duga".

 

Prvi roman "Javna ptica" objavila je 1988. godine, a "Ženski rodoslov", objavljen 1996. godine joj donosi veliku popularnost i čitanost.

 

Veliki uspeh postigli su i njeni naredni romani: "Paunovo pero", "Petkana", "Igra anđela", "Svih žalosnih radost".

 

Ljiljana Habjanović Đurović je jedan od naših najčitanijih i najtiražnijih savremenih pisaca.

 

Svoje romane prodala je u tiražu od preko milion primeraka.

 

Pored romana, objavila je i knjigu literarne publicistike "Srbija pred ogledalom" i priredila četiri antologije duhovne poezije.

 

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, od kojih su najvažnije "Vukova nagrada" i "Zlatni beočug".

 

"Gora preobraženja" je Ljiljanin trinaesti roman.

 

Ljiljana Habjanović Đurović je povodom Dana maternjeg jezika već u dva navrata bila gost Vranja, 2010. i 2013. godine, i oba njena gostovanja su izazvala veliku pažnju domaće publike.


Forum žena DS-a već godinama unazad obeležava ovaj dan, koji su ustanovile Ujedinjene nacije, sa ciljem promovisanja jezičke kulture, kulturnu raznolikost i multijezičnost.

 

Ovaj dan je ustanovio Unesko 1999. godine, a Generalna skupština Ujedinjenih nacija je rezolucijom priznala ovaj praznik i 2008. godinu proglasila Međunarodnom godinom jezika.

Međunarodni dan maternjeg jezika se obeležava u znak sećanja na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu (sadašnji Bangladeš), jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Forum žena DS-a u Vranju najavljuje još jednu tradicionalnu akciju za 25. februar, takmičenje u besedništvu, koje podržava Fondacija “Dr Zoran Đinđić”.
 


Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: