LOV U MUTNOM: Čija li je RTV Vranje?

Lokalne vesti - Petak 03.04.2015 - 12:00

Dokumentacija i odluka o privatizaciji RTV vraćena je iz Agencije za privatizaciju u Vranje kao neispravna, saznaje OK Radio.

Čiija je oprema koji poseduje RTV? - foto FB strana RTV Vranje Čiija je oprema koji poseduje RTV? - foto FB strana RTV Vranje

Iako je rok za dostavljanje odluka sa pratećim dokumentima istekao 1. aprila, Vranje je jedan od 17 gradova u Srbiji čija je dokumentacija za privatizaciju lokalnih medija vraćena kao neispravna.

Kako se saznaje, model za prodaju RTV-a poslat je u Beograd, ali bez početne cene.

– Vranje nije jedina lokalna samouprava čija je dokumentacija vraćena, dakle nismo jedini u problemu.

Mi smo još u novembru prošle godine na Skupštini izabrali model privatizacije i uredno ga poslali Agenciji za privatizaciju. Oni su nam to vratili, jer nije bio upisan iznos početne cene – kaže članica Gradskog veća zadužena za kulturu i medije Nela Dimitrijević.

Dimitrijevićeva kaže da se početna cena i ne zna, jer je „imovina i tehnika Radio televizije Vranje uknjižena na Grad, a ne na RTV“.

- Direktor televizije Zoran Veličković kaže da je nemoguće utvrditi početnu cenu RTV-a. Na sledećoj Skupštini ponovo treba da donesemo odluku i nekako utvrdimo tu početnu cenu, pa ćemo je opet poslati Agenciji za privatizaciju – kaže Dimitrijevićeva.

Direktor RTV Zoran Veličković objašnjava da početna cena ne može da se utvrdi, jer se ne zna čija je oprema u televiziji i da li se RTV privatizuje sa opremom ili bez nje.

– Nije istekao nikakav rok, jer ja koliko znam, Agencija je naložila dostavljanje odluka u što kraćem roku. Dakle, nikakav rok ne postoji niti se igde pominje 1. april kao poslednji dan za dostavu dokumentacije.

Mi smo odluku bez početne cene dostavili Agenciji, ali nam je vraćena. Početnu cenu ne možemo da upišemo, jer je u toku spor oko toga čija je oprema u televiziji, da li je vlasnik Grad ili RTV.

Mi smo pokušali da izvršimo umanjenje kapitala kod APR, ali su nam oni u tri navrata vratili dokumentaciju kao nepotpunu. Do 31. decembra ta promena nije uknjižena, tako da smo mi tu opremu po Zakonu o računovodstvu vratili u poslovne knjige RTV i sada imamo dvostruko vlasništvo nad imovinom – kaže Veličković.

On dodaje da je Ekonomski fakultet iz Niša izvršio procenu RTV sa i bez opreme, ali da trenutno on ne zna koje su cifre upisane kao alternativno rešenje.

Tek sada postaje jasan manevar „prepisivanja“ vlasništva nad opremom RTV-a koji je podržala i lokalna Skupština. Lov u magli, koji će imati dva moguća ishodištva - ili odlaganje privatizacije, što je u ovom času u domenu naučne fantastike, ili pak potpuno gašenje RTV-a već za tri meseca, kada ističe zakonski rok za privatizaciju firme.

Inače, 1. aprila istekao je rok koji je Agencija za privatizaciju dala lokalnim samoupravama i medijima u procesu privatizacije za podnošenje kompletne dokumentacije.

Agencija je do tog datuma primila samo osam ispravno donetih odluka, 17 odluka je vraćeno kao neispravno, među kojima je i vranjska, 21 lokalna samouprava uopšte nije poslala ni jedan dokument, a 10 medija je sa negativnim kapitalom.

autor: Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: