LUTRIJOM do američke vize

Lokalne vesti - Petak 30.09.2016 - 08:51

Konzul američke ambasade u Beogradu Amanda Tajson sa saradnicima je u četvrtak u Američkom kutku u Vranju održala prezentaciju o DV-2018, lutrijskom viza programu za useljenje u SAD.

Predavanje održano u Američkom kutku FOTO D. Ristić/OK Radio Predavanje održano u Američkom kutku FOTO D. Ristić/OK Radio

Lutrijski viza program je sastavni deo američkog imigracionog zakona i apsolutno je legalan način do statusa useljenika u ovu zemlju.

To je, pored useljeničke vize na osnovu srodstva i zaposlenja, treća opcija putem koje neko može postati useljenik u Americi i za koju svake godine vlada veliko interesovanje u celom svetu, pa i kod nas.

Za ovu opciju postoji zakonska kvota od 50.000 viza godišnje, raspoređenih u šest zona po kontinentima.

Program se odnosi na državljane zemalja koje ne daju veliki broj useljenika u SAD, kako bi se pospešila raznovrsnost, jedan od temelja američkog društva.

Iako vlada suprotno mišljenje, šansa da dobijete lutrijsku vizu za SAD nije tako mala i prema iskustvima službenika ambasade iznosi dva do tri odsto.

Kako je rečeno na prezentaciji, 1. oktobra počinje fiskalna 2017. godina u Americi i tada počinje i program registracije aspiranata za useljeničku vizu za narednu, 2018. godinu.

- Prvi korak na ovom putu počinje prijavljivanjem, koje se vrši isključivo online aplikacijom na adresi www.dvlottery.state.gov.

Za DV program može da se prijavi svako, a ograničenja su po pitanju minimuma obrazovanja u ekvivalentu dvanaestogodišnjeg školovanja u SAD ili dve godine radnog iskustva u određenim zanimanjima.

Druga ograničenja su po pitanju opštih nepodobnosti za ulazak u Ameriku, a to su najčešće osude za terorizam i druga teška krivična dela, posedovanje pojedinih, najčešće zaraznih bolesti ili ilegalan boravak u SAD duže od godinu dana
– čulo se na prezentaciji.

Još jedan od problema prilikom registracije su duple prijave kojima pribegavaju neki da bi povećali svoje šanse za izvlačenje.

- To je potpuno pogrešan pristup jer dovodi do automatske diskvalifikacije.

Formular za registrovanje za program je jednostavan, a treba voditi računa da fotografija koju dostavljate ne treba da bude ista ona koju ste prilagali ukoliko ste se registrovali ranije
– navode iz američke ambasade.

Registracija za DV program počinje 4. oktobra i trajaće do 7. novembra i jedino prijave podnete u ovom roku biće uzete u razmatranje.

Nakon izvlačenja, od 2. maja naredne godine na istoj web adresi svako ko je aplicirao može da proveri da li je izvučen.


Čitav proces je besplatan i nema nikakvih finansijskih obaveza sve do momenta kada izvučeni podnose zvaničnu molbu u američkoj ambasadi, za šta se dobija zvaničan račun.

- Zbog toga ambasada ne preporučuje korišćenje posrednika ili raznih agencija koje vam preko interneta nude usluge posredovanja u dobijanju useljeničke vize – savetuju iz ambasade.

Za sve one koji su izvučeni, procedura traje nekoliko meseci, a poslednji korak ka useljeničkoj vizi je intervju u ambasadi SAD u Beogradu.

Više informacije o vizama i zakonima koji važe u ovoj oblasti svi zainteresovani mogu dobiti na sajtovima američke ambasade, serbia.usembassy.gov i Stejt departmenta, www.state.gov.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: